AB Liderleri, Birligin Kovid-19'La Mücadelede Uluslararasi Dayanismaya Bagliligini Teyit Etti

Zirvede, küresel çapta asi üretiminin ve dagitiminin desteklenmesine verilen önem de vurgulandi.

Avrupa Birligi (AB) ülkelerinin liderleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede uluslararasi dayanismaya bagliliklarini teyit ederek dünya genelinde asi üretiminin ve dagitiminin desteklenmesi gerektiginin altini çizdi.

AB Liderler Zirvesi devam ederken sonuç bildirisinin Kovid-19 ile ilgili kismi kamuoyuyla paylasildi.

AB Konseyi'nin Kovid-19'a karsi asilamada gelinen asama ve salginla mücadeledeki gidisattan memnun oldugunun belirtildigi bildiride, özellikle virüsün varyantlarinin ortaya çikmasi nedeniyle asilamaya devam edilmesi gerektiginin alti çizildi.

Bildiride AB içinde serbest dolasima imkan veren Dijital Kovid Sertifikasi hakkinda varilan anlasmadan da memnuniyet duyuldugu ifade edilirken, COVAX çerçevesinde küresel çapta asi üretiminin ve dagitiminin desteklenmesine verilen önem vurgulandi.

Dünya Saglik Asamblesi'nin kasimda özel oturum yapma karari almasinin da olumlu karsilandigina isaret edilen bildiride, "AB, pandemiler üzerinde uluslararasi anlasmaya varilmasi için çalismaya devam edecek." denildi.

Bildiride ayrica zirvede Komisyon'un hazirladigi rapor dogrultusunda pandemiden alinan derslerin görüsüldügü belirtilerek, gelecek dönem baskani Slovenya, AB'nin kolektif biçimde gelecek krizlere dayanikliligini artirmak için çalismaya davet edildi.

Kaynak: AA