Uluslararasi Af Örgütü, AB'den, Göçmenleri Geri Iten Yunanistan Için Ihlal Prosedürü Baslatmasini Istedi

Uluslararasi Af Örgütünce hazirlanan bir raporda, düzensiz göçmenlerin Türkiye'ye dogru geri itilmesinin Yunanistan'in fiili sinir politikasi haline geldigi belirtilerek Avrupa Birligi'nin (AB) Yunanistan hakkinda ihlal prosedürü baslatmasi istendi.

Örgütün "Siddet, Yalanlar ve Geri Itmeler" adli raporunda göçmenlerin gördügü kötü muameleler ve geri itmeler belgelendi.

Avrupa sinirlarindaki siddetin herkesi ilgilendirdigi kaydedilen raporda, Haziran-Aralik 2020'de çogu Meriç Nehri'nde olmak üzere Türkiye'ye 21 yeni geri itmenin belgelendigine yer verildi.

Örgütün konustugu 16 düzensiz göçmenin, siddet ve gözalti sonrasi geri itildiklerini söyledigi aktarilan raporda, geri itmelerin Yunanistan'in fiili sinir politikasi haline geldigi vurgulandi.

Raporda, bazi geri itmelerin sinirlarin çok ötesinde basladigi, bu kapsamda Yunanistan'in kuzey ve kuzeybatisinda sinirdan uzakta bulunan 5 kisinin gözaltina alindigi ifade edildi.

- Geri itmeleri askerler, polisler ile sivil giyimli kisiler yapiyor

Göçmenler, üniformali "askerler" veya "polisler" ile genellikle sivil giyimli kisiler tarafindan geri itildiklerini söyledi.

Geri itilen göçmenlerin yarisindan fazlasinin, yasal yardima erisimleri olmaksizin veya kayitlari alinmaksizin keyfi olarak gözaltinda tutuldugu vurgulanan raporda, tespit edilen gözalti yerleri arasinda Gümülcine'deki Gomoniçe limani, Bidikli sinir karakolu ve Poros Adasi'nin da bulundugu aktarildi.

- Iskenceye varan kötü muamele

Raporda, Avrupa Iskenceyi ve Insanlik Disi veya Asagilayici Muamele ve Cezayi Önleme Komitesinin (CPT) Poros'ta günün sonunda atilan gözalti kayitlarinin, adanin geri itmeler için kullanildigina dair güvenilir kanitlar sunduguna dair degerlendirmesine de atifta bulunuldu.

Orada tutulan mültecilerin geri itmelerden hemen önce tokat, tekme ve cop darbesi gibi yasaklanmis muamelelere tanik oldugu veya bunlari yasadigi aktarildi. Omurga ve el kiriklari, çürükler gibi bazilari iskenceye varan ciddi yaralanmalardan bahsedildigi ifade edilen raporda, kadinlarin ve çocuklarin gözleri önünde erkeklerin çiplak bir sekilde arandigi ve siddet gördügüne vurgu yapildi.

Raporda, Türkiye'nin de ulasanlari Yunanistan'a geri dönmeye zorladigina dair duyumlar alindigi öne sürüldü.

- "AB Yunanistan hakkinda ihlal prosedürü baslatmali"

Yunanistan ve diger AB ülkelerinin bu ihlalleri durdurmasi ve bunlarin sorumlulugunu kabul etmesi gerektigi vurgulanan raporda, suistimaller için adalet saglamanin zaman alici, zor ve su ana kadar etkisiz olduguna dikkat çekildi.

Raporda mültecilerin mallarina el konulmasinin da geri itmelere iliskin kanit sunmalarini engelledigine isaret edildi.

AB'nin geri itmelerle islenen ciddi insan haklari ihlalleri için Yunanistan hakkinda ihlal prosedürü baslatmasi gerektigi belirtilen raporda Avrupa sinir gücü Frontex'in de suistimallerden habersiz oldugunu iddia edemeyeceginin alti çizildi.

Kaynak: AA