Migros'tan 'Sürdürülebilirlik Algisi Ve Pazarin Gelecegi' Arastirmasi

Arastirma, sürdürülebilirlik ile organik ürün kavramlarinin tüketicinin zihninde çok yakin tanimlamalar olarak algilandigini gösterirken, sürdürülebilirligin içsellestirilme açisindan henüz önünde yol oldugunu ortaya koydu Türk tüketicisi, sürdürülebilir ürünleri premium kategorisinde görüyor.

Migros'un ThinkNeuro ve NielsenIQ is birligi ile gerçeklestirdigi "Sürdürülebilirlik Algisi ve Pazarin Gelecegi" arastirmasi, tüketicilerde sürdürülebilir ürün algisina ve bunun satin alma üzerindeki etkilerine iliskin önemli sonuçlar ortaya koydu.

Migros'tan yapilan açiklamaya göre, Migros, ThinkNeuro ve NielsenIQ ile birlikte "Sürdürülebilirlik Algisi ve Pazarin Gelecegi" konulu bir arastirma gerçeklestirerek tüketicilerin sürdürülebilirlik algisi ve sürdürülebilir ürünler almaya yönelik motivasyon ve engellerini belirledi.

Arastirma kapsaminda NielsenIQ, Türkiye çapinda 623 kisiyle çevrim içi görüsme ve odak grup çalismalari yapti. ThinkNeuro ise toplam 457 kisi ile alisveris esnasinda tüketici davranislarini tetikleyen duygusal unsurlari ele alan iki fazli bir nöro arastirma gerçeklestirdi.

Arastirma, sürdürülebilirligin, kelime anlamina paralel olarak "devamlilik" kelimesiyle özdeslestirildigini, "sürdürülebilir ürün" denildiginde, tüketicinin aklina ilk olarak dogal içerikli, organik ürünlerin geldigini ortaya çikardi. Bununla birlikte tüketiciler, sürdürülebilir ürünleri kaliteli ve güvenilir içerige sahip ürünler olarak da algiliyor.

Arastirma sonuçlari, dünyanin önde gelen perakende ve hizli tüketim ürünleri üreticisi sirketlerin çati kurulusu olan Consumer Goods Forum'un (CGF) dijital platformunda da yayinlanarak global arenada perakende sektörüne referans olusturdu.

- Türk tüketicisi, sürdürülebilir ürünleri premium kategorisinde görüyor

Arastirma, sürdürülebilirlik ile organik ürün kavramlarinin tüketicinin zihninde çok yakin tanimlamalar olarak algilandigini gösterirken, sürdürülebilirligin içsellestirilme açisindan henüz önünde yol oldugunu ortaya koydu.

Sürdürülebilir ürünlerin performansiyla ilgili çekincelerinin oldugunu belirten tüketiciler, hem fiziksel hem de fiyat olarak bu ürünlerin ulasilabilir olmadigi kanisini tasiyor. Tüketiciler, sürdürülebilir kategorisindeki temizlik ürünlerinin performansina çok güvenmediklerini belirtiyor.

Arastirmanin sonuçlarina göre, Türk tüketicisi, sürdürülebilir ürünleri premium kategorisinde görüyor. Yaygin olarak tüm marketlerde bulunmadigi düsüncesiyle de kolay ulasilabilir olmadigini ifade ediyor. Ayni zamanda bu ürünlerin daha pahali oldugu algisina sahip olan tüketiciler, yüksek fiyatin sürdürülebilir ürünleri satin almalarinin önündeki en büyük engel oldugunu vurguluyor.

Yerel üreticiler tarafindan üretilen ürünler ise organik ve dogal içerikli olarak lanse edilen ürünlere kiyasla tüketicilerde olusan "sürdürülebilir ürün pahalidir" algisini daha kolay kiriyor.

Arastirmaya göre, 2 tüketiciden biri sürdürülebilir ürünler için maksimum yüzde 10 oraninda daha fazla ödeyecegini belirtiyor.

Marketlerin sürdürülebilirlik alaninda yapabilecegi çalismalara yönelik olarak 5 tüketiciden 3'ü marketlerin yerli mali ürünler sunmasini, 2 tüketiciden biri ise marketlerin yerel, küçük ve yakin bölgelerdeki üreticileri desteklemesini bekledigini belirtiyor.

- Yerel üreticiler bereketli, uygun fiyatli, dogal ve güvenilir görünüyor

Tüketici nezdinde yerel üreticiler bereketli, uygun fiyatli, dogal ve güvenilir görünüyor. Sürdürülebilir ürün görselleri içerisinde yerel kadin üreticilerin ürününü anlatan görsel en basarili nöroskoru elde etti.

Tüketiciler, bildikleri ve güvendikleri markalarin sürdürülebilirlik çalismalarina ve ürünlerine diger markalara kiyasla daha fazla inaniyor.

Güvendigi markanin sürdürülebilir ürününü 4 tüketiciden 3'ü, daha önce duymadigi bir markanin sürdürülebilir ürününü 4 tüketiciden sadece biri inandirici buluyor.

Sosyal çevrenin sürdürülebilir ürünlere yönelmeyi artirdigini ortaya koyan arastirmaya göre, sürdürülebilirlik, sosyal kabuller arasinda dogru olani yapmakla özdeslesiyor.

Tüketicinin içinde bulundugu sosyal grup çogunlukla sürdürülebilir ürünler kullanan kisilerden olusuyorsa geride kalma korkusu tetikleniyor ve kisi, toplumun bir parçasi olmaya devam edebilmek için sürdürülebilir ürünleri tercih etmeye meyilli oluyor.

- Insanlar, yasadiklari sehirlerdeki dogadan, yasadiklari dogal afetlerden daha fazla etkileniyor

Arastirmaya göre, sürdürülebilirlik, genel olarak tüketicinin algisinda saygili, hassas, dürüst, sorumlu gibi sosyal kabullere uygun ancak sikici olarak algilaniyor. Bu nedenle tüketici nezdinde alisveris için tetikleyici olan heyecan veren, havali gibi kavramlarla özdeslesmiyor. Arastirma sonuçlari, sürdürülebilir ürün kullanmanin markalar tarafindan daha ilgi çekici bir hale getirilmesi halinde tüketici algisinin olumlu yönde degisebilecegini gösteriyor.

Arastirmada, sürdürülebilirlik kavramina dair akla gelen imgeler soruldugunda tüketiciler penguenler, kutup ayilari, eriyen buzullar ve genisleyen çöplüklerden bahsediyor.

Nöro arastirma sonuçlari, penguenler ve kutup ayilari gibi farkli cografyalardaki canlilar, tüketicinin günlük hayatinda yer almadigi için bu canlilarin soylarinin tükenmesinin kendi yasamlarini etkileyemeyecegini düsündügünü ortaya koyuyor. Bu nedenle insanlarin günlük yasantisinda yer almayan canlilar ve doga olaylari, onlari davranis degisikligi yapmaya yönlendirmezken, yasadiklari sehirlerdeki dogadan, çevrelerindeki canlilardan veya bizzat yasadiklari dogal afetlerden daha fazla etkileniyorlar.

Sürdürülebilirligin gelecekten ziyade bugün için önemine dikkat çekilmesi, tüketicilerin günlük hayatlarina dokunan alanlardaki faydasina yönelik zihninde canlandirabilecegi kisa ve net mesajlar daha fazla kisiye ulasiyor.
Kaynak: AA