Kuzey Kore, ABD Ile Nükleer Müzakereleri Sürdürmeyeceklerini Açikladi

Kuzey Kore, ABD ile nükleer silahsizlanma müzakerelerini sürdürme konusunda isteksiz oldugunu bildirdi.

Kuzey Kore Disisleri Bakani Ri Son Gwon, resmi haber ajansi KCNA'ya yaptigi açiklamada, "Müzakereler bir yana, ABD ile herhangi bir temas kurma olasiligini dahi düsünmüyoruz. Bu bizi bir yere götürmüyor, yalnizca kiymetli zamanimizi aliyor." ifadelerini kullandi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un kiz kardesi Kim Yo Jong da dün yaptigi açiklamada, müzakere beklentisinin ABD'yi hayal kirikligina ugratacagini belirtmisti.

Kim, "Bir Kore atasözü der ki; bir rüyayi görmek degil yorumlamak önemlidir." degerlendirmesinde bulunmustu.

Büyükelçi Ri, Kim'in açiklamasiyla "ABD'nin aceleci yargi, varsayim ve beklentilerini bosa çikardigini" belirtti.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, geçen hafta, ülkeyi yöneten Kore Isçi Partisinin kongresinde yetkililere ABD tarafiyla "hem diyalog hem de karsilasmaya" hazir olunmasi çagrisinda bulunmustu.

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan ise Jong-un'un ifadelerini ABD ile müzakereler açisindan "ilginç sinyal" olarak degerlendirmisti.

Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim de Pyongyang yönetiminin nükleer programi ve durdurulan görüsmeler hakkinda Güney Koreli ve Japon yetkililerle görüsmesinin ardindan ABD'nin müzakere tekliflerine yakinda Kuzey tarafindan olumlu bir cevap almayi umdugunu söylemisti.

- ABD ile Kuzey Kore arasindaki nükleer müzakereler

Eski ABD Baskani Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim, ilk kez 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmis, Kore Yarimadasi'nin nükleer silahlardan arindirilmasi ve kalici barisin saglanmasi konusunda mutabakata varmislardi.

Iki lider, 26-27 Subat 2019'da Vietnam'da bir kez daha görüsmüs ancak zirve, beklenenden hizli ve anlasmasiz sona ermisti. Son olarak 30 Haziran 2019'da Kuzey ve Güney Kore arasindaki silahsizlandirilmis bölgede görüsen iki lider, nükleer müzakere sürecini sürdürme karari almisti.

Iki ülke arasinda Ekim 2019'da Isveç'te yapilan çalisma düzeyindeki toplantilar, Kuzey Korelilere göre, Amerikalilar "eski tutum ve tavirlarini" devam ettirdiginden dolayi kesilmisti.

Kaynak: AA