Bilim Insanlari Açiklamasi Kovid-19 Delta Plus Varyantinin Riskli Oldugunu Söylemek Için Erken

Hindistan, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta Plus varyantini "endise varyanti" olarak siniflandirirken, bilim insanlari yeni varyantin önemli bir tehdit olusturup olusturmadigini söylemek için henüz çok erken oldugunu söyledi.

BBC'nin haberine göre, Hindistan Saglik Bakanligi, AY.1 olarak da bilinen Delta Plus varyantinin diger varyantlara göre daha kolay yayildigini, akciger hücrelerine daha kolay baglandigini ve antikor tedavisine dirençli oldugunu ifade etti.

Mutasyona ugradigi düsünülen bir varyantin daha kolay ve hizli bulasma, daha agir seyreden hastalik ve antikora karsi gösterdigi direnç gibi kriterlerden en az birini yerine getirdigine kanit bulunabilirse "endise varyanti” olarak siniflandiriliyor.

Ancak, Delta Plus'in "endise varyanti" olarak siniflandirilmasini sorgulayan bazi virologlar, söz konusu varyantin diger varyantlara kiyasla daha bulasici oldugunu veya hastaligin daha agir seyretmesine yol açtigini kanitlayacak herhangi bir verinin olmadigini söyledi.

Virolog Dr. Gagandeep Kang, henüz yeni varyant hakkinda ortaya atilan iddialarin dogrulugunu kanitlayacak bir veri olmadigini ifade ederken, yeni varyantin endise verecek türden olup olmadigini anlamak için biyolojik ve klinik bilgilere ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Hindistan Saglik Bakanligi, ilk kez Nisan ayinda görülen Delta Plus varyantinin Hindistan’in üç eyaletinde yaklasik 40 kiside tespit edildigini ve söz konusu varyantin 9 ülkede daha (ABD, Ingiltere, Portekiz, Isviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya ve Çin) görüldügü bilgisini paylasti.

Kaynak: AA