UNESCO'ya Göre Büyük Bariyer Resifi'nin Dünya Mirasi Listesi'ne Dahil Edilmesi Gerekiyor

Avustralya hükümeti UNESCO'nun küresel isinma konusunda 'hizlandirilmis eylem plani' yapma çagrisina karsi çikacagini duyurdu.

Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Avustralya'da mercan adalari zincirinden meydana gelen Büyük Bariyer Resifi’nin "tehlike altindaki" Dünya Mirasi Listesi'ne dahil edilmesi gerektigini açikladi.

BBC'nin haberine göre, UNESCO, iklim degisikliginden etkilenen Büyük Bariyer Resifi'nin gelecek ay yapilacak toplantida listeye dahil edilmesini gerektigini bildirdi ve Avusturalya'yi küresel isinma konusunda "hizlandirilmis eylem plani" yapmaya çagirdi.

Avustralya hükümeti ise UNESCO'nun önerisine "siddetle karsi çikacagini" duyurdu.

UNESCO ve Avustralya yönetimi arasinda Büyük Bariyer Resifi konusunda bir süredir ihtilaf yasaniyor.

Avustralya, turizm sektörünün en degerli varliklarindan biri sayilan ve yilda yaklasik 5 milyar dolar getiren Büyük Bariyer Resifi'nin Dünya Mirasi Listesi'ne girmesinin turizmi olumsuz yönde etkileyebilecegini savunuyor.

UNESCO, 2017'de Polonya'daki Dünya Mirasi Komitesi toplantisinda Büyük Bariyer Resifi'ni Dünya Mirasi Listesi'ne dahil etmeme karari almisti. Avustralya hükümetinin "Reef 2050 Plani" çerçevesinde resifi korumak için önemli adimlar attigi ancak konuyla ilgili daha fazla çaba göstermesi gerektigi belirtilmisti.

Avustralya hükümeti, Büyük Bariyer Resifi'ni kurtarmak için 2015'te "Reef 2050 Plani" çalismasini onaylamis, plan çerçevesinde Queensland eyaleti hükümetine 2 milyar dolardan fazla bütçe ayirdigini duyurmustu.

Queensland'daki James Cook Üniversitesi arastirmacilari, 2016'da hazirladiklari raporda, Büyük Bariyer Resifi'ndeki mercanlarin önlem alinmadigi takdirde gelecek 5 yilda kurtarilamaz hale gelecegine dikkati çekmisti. Rapor, resifte yer alan mercanlarin sularin isinmasi ve çevre kosullarinin degismesi nedeniyle orijinal renklerini yüzde 93 kaybederek agardigini ortaya koymustu. Arastirmacilar, mercanlarin kurtarilabilmesi için 10 milyar dolara ihtiyaç oldugunu vurgulamisti.

Uzaydan görülebilen tek canli olarak bilinen Büyük Bariyer Resifi, yaklasik 2 bin endemik balik türünü barindiriyor ve 70 bin kisiye is imkani sagliyor.

Büyük kömür ve gaz ithalatçisi olan Avustralya'nin, 2015 yilindan bu yana iklim hedeflerini güncellemedigi ve mevcut emisyonu azaltma hedefinin, 2030'a kadar 2005 seviyesinin yüzde 26'si ila 28'ine ulasmak oldugu kaydedildi.

Çevre örgütleri UNESCO'nun açiklamasinin, Avustralya'nin iklim eylem planinin yetersizligine isaret ettigine dikkati çekti.
Kaynak: AA