Güney Afrika Cumhurbaskani Ramaphosa'dan, Gelismis Ülkelere 'Afrika'ya Daha Fazla Ekonomik Destek' Çagrisi

Güney Afrika Cumhurbaskani Cyril Ramaphosa, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini sonrasi ekonomik toparlanmanin saglanmasi amaciyla Afrika'ya daha fazla Uluslararasi Para Fonu (IMF) rezervi tahsis edilmesi için gelismis ülkelere destek çagrisinda bulundu.

Ramaphosa, Katar Ekonomik Forumu'nda yaptigi konusmada, salginin Afrika ekonomilerine verdigi zararin giderilmesi için kitaya ayrilan 33 milyar dolarlik fonun yetersiz oldugunu ifade etti.

Afrika'ya daha fazla IMF rezervi saglanmasini isteyen Ramaphosa, gelismis ülkeleri, destege davet etti.

Ramaphosa, Afrika'ya daha fazla kaynak saglanmasinin daha adil olacagini vurgulayarak, "Kita hizla büyüyor ve bu destege ihtiyaci var, sonuçta hepimiz Kovid-19 salgininin bize getirdigi ekonomik tahribatin altindan kalkmaliyiz. Bu destek olmaksizin Afrika sonsuza kadar geride kalacak." ifadelerini kullandi.

- Kovid-19'un Sahraalti Afrika ekonomilerine etkileri

Dünya Bankasi verilerine göre, Sahraalti Afrika bölgesinin toplam gayri safi yurt içi hasilasi (GSYIH) 2020 yilinda yüzde 2,4 küçülmüstü.

Bölgenin 2021 için yüzde 2,8'lik büyüme kaydetmesi öngörülüyor.

Bu büyüme oraninin Asya'nin yüzde 7,7'lik ve Avrupa'nin yüzde 3,9'luk büyüme tahminine kiyasla düsük kalmasi dikkati çekiyor.

Birlesmis Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE), Afrika'nin, salginin ekonomik etkilerinden kurtulmasinin 400 milyar dolara mal olacagini tahmin ediyor.

Kaynak: AA