Olimpiyatlar Için Tokyo'ya Gelen Bir Kisinin Covid-19 Testi Pozitif Çikti

Tokyo Olimpiyatlari için Japonya’ya gelen Uganda milli takimi ekibinden bir kisinin havaalani karantina istasyonunda yapilan Covid-19 testinde pozitif sonuç verdigi bildirildi.

Olimpiyatlar Için Tokyo'ya Gelen Bir Kisinin Covid-19 Testi Pozitif Çikti
Yeni tip korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle 2021 yilina ertelenen Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari için geri sayim sürerken, dev organizasyonla ilgili ilk korona virüs vakasi Japonya’da dogrulandi. Oyunlara hazirlanmak üzere dün Tokyo yakinlarindaki Narita Uluslararasi Havaalani’na inen 9 kisilik Uganda milli takimi ekibinden bir kisinin karantina istasyonunda yapilan Covid-19 testinde pozitif sonuç verdigi açiklandi. Ekibin tamaminin Japonya’ya gelmeden önce asilandigi ve uçaga binisten önce yapilan PCR testinde negatif sonuç verdigi ögrenilirken, testi havaalaninda pozitif çikan ekip üyesinin karantinaya alindigi belirtildi. Testi pozitif çikan ekip üyesinin kimligi açiklanmadi. Takimin diger üyelerinin ise egitim kampina katilmak üzere Osaka’ya gittigi bildirildi.

Uganda milli takimi, 1 Haziran’da ülkeye varan Avustralya kadin softbol takiminin ardindan Japonya’ya gelen ikinci yabanci ekip oldu.

Muhalefetten elestiri

Öte yandan, olimpiyatlarla ilgili ilk Covid-19 vakasinin dogrulanmasi, elestiri oklarinin oyunlarin yapilmasi konusunda kararli bir tutum sergileyen Japonya hükümetine çevrilmesine neden oldu. Muhalefetteki Anayasal Demokrat Partisi (CDP) Milletvekili Renho Saito, sosyal medya üzerinden yaptigi paylasimda test ve asi tedbirlerine ragmen ülkeye gelen ikinci kafilede Covid-19 tespit edilmesine atifta bulunarak "Herkes bir dakika beklesin! Bu kez 9 dokuz kisi geldi, olimpiyatlar için 100 bin kisi gelecek. Bunun çocuklarimiz için nasil heyecan verici bir deneyim olacagini konusmanin zamani degil" ifadelerini kullandi.

Salgina ragmen geri sayim

2020 Tokyo Olimpiyatlari ve Paralimpik Oyunlari sporcular, ulusal olimpiyat komiteleri ve dünya kamuoyunun Covid-19 salgini nedeniyle dile getirdigi endiselerin ardindan bu yila ertelenmis, olimpiyat oyunlarinin 23 Temmuz - 8 Agustos 2021, paralimpik oyunlarinin ise 24 Agustos - 5 Eylül 2021 tarihleri arasinda gerçeklestirilecegi açiklanmisti. Japonya’daki saglik meslek örgütleri basta olmak üzere bazi kamuoyu kesimleri potansiyel risk nedeniyle dev organizasyonun iptal edilmesi çagrisinda bulunurken, Japonya hükümeti ve Uluslararasi Olimpiyat Komitesi (IOC) organizasyonun erteleme kararinin ardindan planlandigi sekilde gerçeklestirilecegine dair kararliligini yinelemisti.

Japonya’da Covid-19 vakalarinin toplam sayisi dün itibariyle 784 bin 662’ye ulasmis, ölü sayisi da 14 bin 419’a yükselmisti.
Kaynak: İHA