Nijerya Devlet Baskani Buhari'den Mali'de Sivil Yönetime Dönülmesi Için 'Baski' Uygulama Çagrisi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, Bati Afrika Devletleri Ekonomik Toplulugu (ECOWAS) liderlerine, Mali'de sivil yönetime dönmeleri için asker yönetimine "baski" uygulanmasi çagrisi yapti.

Nijerya Devlet Baskanligindan yapilan açiklamaya göre, Buhari, Gana'nin baskenti Akra'da düzenlenen 59'uncu ECOWAS Devlet ve Hükümet Baskanlari Toplantisi'na katildi.

Buhari, burada yaptigi açiklamada, ECOWAS'in Mali üyeliginin askiya alinmasini dogru bir karar oldugunu vurgulayarak, Mali'de sivil yönetime dönmeleri için asker yönetimine "baski" uygulanmasi çagrisinda bulundu.

Toplantida ECOWAS'i ilgilendiren ve ele alinmasi gereken önemli konular oldugunu isaret eden Buhari, "Bunu yaparken de vatandaslarimizi olumlu yönde etkileyecek gerçekçi ve pratik kararlar almaliyiz." dedi.

Buhari, Bati Afrika ülkelerinde demokrasi gelismeye devam ederken, Mali'deki son olaylarin, halkin istedikleri hükümet biçimini özgürce seçme isteklerini korumak için ihtiyatli olmanin çok önemli bir zorunluluk oldugunu hatirlattigini söyledi.

- 9 ayda ikinci darbe

Agustos 2020'deki darbenin de arkasindaki isim olan Albay Goita, 24 Mayis'ta yapilan kabine degisikliginin usullere uygun olmadigi gerekçesiyle Cumhurbaskani Bah Ndaw ve Basbakan Moctar Ouane'nin de aralarinda bulundugu çok sayida üst düzey yetkilinin gözaltina alinmasi emrini vermisti.

Ndaw ve Ouane, 27 Mayis'a kadar bir önceki darbeyle devrilen Cumhurbaskani Ibrahim Boubacar Keita'nin da tutuldugu Kati kislasinda alikonulmustu.

Goita, 7 Haziran'da düzenlenen resmi törenle yemin ederek Cumhurbaskanligi görevine resmen baslamisti.

Basbakan olarak, 18 Agustos 2020'deki darbeyle devrilen Keita'nin istifasi için eylemler yapan M5-RFP isimli muhalefet platformunun öne çikan isimlerinden Chogeul Maiga'nin atanmasi, sivil basbakan konusunda israr eden ECOWAS tarafindan memnuniyetle karsilanmisti.

Gana'da 19 Haziran'da tekrar bir araya gelecek ECOWAS'in diger talepleri arasinda ev hapsinde tutulan eski Cumhurbaskani Ndaw ve Basbakan Ouane'nin serbest birakilmasi yer aliyor.

Kaynak: AA