Organizasyon Sirketleri Kayitsiz Meslektaslarindan Sikâyetçi

Eskisehir’de, kurduklari sirketlerle, açtiklari dükkânlarla dügün, nisan ve evlilik teklifi gibi etkinlikleri organize eden firmalar, bu isi adeta ayaküstü, evlerinden yapanlarla haksiz bir rekabetle karsi karsiya olduklarini, bu konuda devletin de vergi kaybi oldugunu anlattilar.

Organizasyon Sirketleri Kayitsiz Meslektaslarindan Sikâyetçi
Organizasyon isi yapan sirketler, hem evden çalisarak vergi ödemeyen hem de isleri ucuza yaparak piyasayi düsüren meslektaslarindan dolayi dertliler. Organizasyon sirketleri; dügün, nisan ve evlilik teklifi gibi etkinliklere her türlü dekor servisi saglayan sirketler olarak biliniyor. Son dönemlerde vatandaslar, planladiklari etkinlikler için sürekli organizasyon sirketlerinin kapisini çaliyor. Kademeli normallesme süreci, birçok sektörde oldugu gibi organizasyon isi yapan sirketleri de olumlu yönde etkiledi.

Eskisehir’de organizasyon isletmesi sahibi Tuncay Dönmez, kent genelinde faaliyet gösteren yaklasik 70 organizatörün sadece yüzde 20’sinin resmi olarak çalistigini ve vergi ödedigi iddia etti. Evden çalisan organizasyoncularin maliyetleri azalttigi için vatandasa ucuz fiyat teklif ettigini ifade eden Dönmez, vergi veren organizasyon isletmelerinin maliyetlerinin artmasina ragmen düsük ücretle is yapmak zorunda kaldigini vurguladi.

“Hiç dükkân açmadan eve malzemeleri alip bu isi yapiyorlar”

Vergi ödemeden çalisan organizasyon sirketi sayisinin oldukça fazla oldugunun altini çizen Tuncay Dönmez, isi ucuza yapan organizasyoncular yüzünden maliyetler artmasina ragmen zam yapamadiklarini söyledi.

Evden yapilan organizasyon faaliyetlerinin denetlenmesi gerektigini belirten Dönmez, “Dügün ve nisan gibi törenlerin yasak oldugu dönemde ister istemez bizim isleri de etkiledi. Biz daha çok evlilik teklifi yaptirdigimiz için islerimizde fazla düsüs olmadi. Eskisehir’de vergiye tabi olmadan çalisan çok organizasyon sirketi var. Hiç dükkân açmadan eve malzemeleri alip bu isi yapiyorlar. Onlarin dükkân kirasi, eleman masrafi ve vergileri olmadigi için ucuza yapiyor. Eskisehir’de 70’e yakin organizasyon isi yapan var. Bunlardan sadece ortalama 20 tanesi vergi veriyordur. Maliyetlerimiz artmasina ragmen zam yapamadik. Çünkü evden çalisanlarin maliyeti olmadigi için ucuza yapiyorlar ve bu sekilde bizim isleri baltalamis oluyorlar. Geçen sene evlilik tekli organizasyonunu bin TL’ye yapiyordum. Mecburen bu senede bin TL’ye yapiyorum. Evden çalisip vergi vermeyen organizasyoncular denetlensin istiyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA