BM, Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a 2021 Basindan Beri 159 Saldiri Düzenledigini Açikladi

Birlesmis Milletler Insan Haklari Yüksek Komiserligi (OHCHR), Yemen'deki Iran destekli Husilerin 2021 basindan bu yana Suudi Arabistan topraklarina 159 saldiri düzenledigini bildirdi.

OHCHR Sözcüsü Liz Throssell yaptigi yazili açiklamada, Husilerin Suudi Arabistan topraklarina yönelik saldirilarinin son haftalarda daha az yogunlukta olsa da devam ettigini ifade etti.

Throssell, Husilerin 2021 Ocak ayindan itibaren Suudi Arabistan'a 128'i insansiz hava araci (IHA) ve 31'i balistik füzeyle olmak üzere toplam 159 saldiri gerçeklestirdigini dile getirdi.

Husilerin söz konusu saldirilarinin büyük bir kisminin askeri hedeflere yönelik oldugunu kaydeden Throssell, sivil havaalanlari, sanayi tesisleri ve sivillerin yasadigi bölgelerdeki alt yapinin da hedef alindigini kaydetti.

Throssell, taraflardan kontrolleri altindaki sivillerin saldirilardan etkilenmemesi için mümkün olan tüm önlemleri almalarini talep etti.

Çatismanin ancak siyasi çözümle sonlandirilabilecegini belirten Throssell, taraflara müzakere masasina dönme ve ülke çapinda bir ateskes konusunda anlasmalari çagrisinda bulundu.

Husilerden ise konuya iliskin bir açiklama yapilmadi.

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AA