AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Antalya Diplomasi Forumu'nda Gazetecilerin Sorularini Yanitladi Açiklamasi (2)

'NATO Zirvesi, Türkiye açisindan son derece basarili geçti. Biden göreve geldikten sonra ilk yüz yüze görüsme gerçeklesti. Hem bas basa hem heyetler arasi görüsmelerde hemen hemen tüm konularin üzerinden geçildi' 'NATO'nun gündemi de önemliydi. Önümüzdeki yillarin konseptinin ne olacagina dair bir tartismaydi. Cumhurbaskanimiz burada Türkiye'nin görüslerini kapsamli bir sekilde açikladi' '(Diplomasi Forumu) Neredeyse belki de bir yilda gerçeklesecek bir diplomasi trafigi bir hafta içerisinde gündem olarak gerçeklesmistir diyebiliriz. Son derece pozitif'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi'nin Türkiye açisindan son derece basarili olarak gerçeklestigini bildirdi.

Çelik, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu'nun ev sahipliginde düzenlenen ve Anadolu Ajansinin "Global Iletisim Ortagi" oldugu Antalya Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) gazetecilerin sorularini yanitladi.

Salginin araya girmesiyle uzun bir aradan sonra Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan için çok yogun bir diplomasi haftasi oldugunu vurgulayan Çelik, bu sürecin NATO Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi ile basladigini söyledi.

Cumhurbaskani Erdogan'in, ABD Baskani Joe Biden, Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ve Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ile önemli üst düzey görüsmeler gerçeklestirdigini anlatan Çelik, "Çok yogun bir görüsme trafigi vardi. NATO'nun gündemi de önemliydi. Önümüzdeki yillarin konseptinin ne olacagina dair bir tartismaydi. Cumhurbaskanimiz burada Türkiye'nin görüslerini kapsamli bir sekilde açikladi. Ikili görüsmelerin hemen hemen en yogun oldugu zirvelerden bir tanesi oldu. Hem ikili iliskiler ele alindi hem terörizmle göçle mücadele gibi birçok konu ele alindi. Fransa ile uzun zamandir süren tartismalar var. O baglamda bu görüsmenin çok pozitif bir havada geçtigini söyleyebiliriz." ifadelerini kullandi.

Yunanistan ile iliskilere de deginen Çelik, "Yunanistan ile Dogu Akdeniz, Kibris baglaminda süregelen bir gerginlik vardi. Sayin Cumhurbaskanimizin, Miçotakis ile bas basa görüsmesinde Cumhurbaskanimizin verdigi temel mesaj, 'Sorunlarimizi iki ülke olarak biz halledelim. Araya baska ülkelerin girmesine müsaade etmeyelim' seklindeydi. Bu da son derece pozitif bir atmosferde gerçeklesti. Sayin Macron ile çok açik sekilde konusuldu." diye konustu.

Cumhurbaskani Erdogan'in, Fransa Cumhurbaskani Macron ile olan konusmasinda özellikle Islam düsmanligi ve Müslümanlarla ilgili konularda yapilan yasal düzenlemelerle ilgili kaygilarini paylastigini aktaran Çelik, Macron'un da bu konularda açiklama yaptigini, bunu basin toplantisinda da kapsamli bir sekilde belirttigini anlatti.

- "Zirve, Türkiye açisindan son derece basarili gerçeklesti"

"NATO Zirvesi, Türkiye açisindan son derece basariliydi. Biden göreve geldikten sonra ilk yüz yüze görüsme gerçeklesti. Hem bas basa hem heyetler arasi görüsmelerde hemen hemen tüm konularin üzerinden geçildi. Orada bu konular üzerinde çalisilmasi yönünde pozitif bir ajandaya odaklanilmasi yönünde büyük bir irade ortaya çikti." diyen Çelik, Erdogan'in daha sonra Bakü'ye geçtigini hatirlatti.

Kardes Azerbaycan'in kurulus yil dönümünün kutlandigini söyleyen Çelik, söyle konustu:

"Gezinin en önemli tarafi Susa gibi tarihi bir kente, 30 yil sonra isgalden kurtarilmis bölgelere iki cumhurbaskaninin gitmesiydi. Cumhurbaskanimizin orada verdigi mesaj ve Azerbaycan'in milli meclisinde verdigi mesaj, 'Türkiye bundan sonra da her zaman Azerbaycan'in yaninda yer alacaktir.' Azeri kardeslerimizin bu büyük sevincine Susa gibi tarihi Türk kentinde, Türk dünyasinin kalbi olan bir yerde ortak olmak bizim açimizdan büyük bir sevinçti. Çok önemli bir detay vardi tabii orada, Ermenistan isgalinden sonra bu haksiz isgali ve cinayetleri kutladiklari ayni yerde simdi iki cumhurbaskaninin katilimiyla bir zafer kutlamasi yapildi. Cumhurbaskanimiz orada 'Bu zafer zulmün degil adaletin zaferidir, bu zafer yikimin degil insanin zaferidir' diyerekten aslinda bu zaferle sadece bir hakkin iade edildigini ortaya koymus oldu."

- "Antalya Diplomasi Forumu'na katilim yogun"

Antalya Diplomasi Forumu'nun çok yogun bir gündemi oldugunu vurgulayan Çelik, "Dünyanin her yerinden katilim var. Bakanimiz söyledi, dünyadaki 5 Disisleri Bakanindan biri burada. Antalya Diplomasi Forumu, Cumhurbaskanimizin açilis konusmasini yapmasiyla birlikte Türkiye'nin küresel çapta sesini duyurabilecek bir zeminde hayata geçmis oldu. Neredeyse bir yilda gerçeklesecek bir diplomasi trafigi bir hafta içerisinde gerçeklesmistir dilebiliriz. Bu son derece pozitif bir durum." dedi.

(Bitti)
Kaynak: AA