Kayseri'de 17 Bin 237 Süpheli Hakkinda FETÖ Sorusturmasi Yapildi

Kayseri Cumhuriyet Bassavcisi Abdulkadir Akin: 'Sorusturmalar sonucunda 4 bin 48 sanik hakkinda kamu davasi açtik, 2 bin 888 sanik mahkumiyet, bin 160 kisi ise beraat karari aldi'.

Kayseri Cumhuriyet Bassavcisi Abdulkadir Akin, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki hain darbe girisiminden bu yana kentte 17 bin 237 süpheli hakkinda sorusturma yapildigini belirterek, "Sorusturmalar sonucunda 4 bin 48 sanik hakkinda kamu davasi açtik, 2 bin 888 sanik mahkumiyet, bin 160 kisi ise beraat karari aldi." dedi.

Akin, Kayseri Gazeteciler Cemiyetini ziyaretinde yaptigi açiklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayisiyla 2020 yilinda islemlere bir süre ara vermelerine ragmen Cumhuriyet Bassavciliginin yüzde 95, ceza ve hukuk mahkemelerinin ise yüzde 93 oraninda hedef sürelere uyduklarini belirtti.

Akin, 2020'de Kayseri'deki 56 bin 741 sorusturma evrakindan 48 bin 295'inin sonuçlandirildigini, 8 bin 446'sinda ise sorusturmaya devam edildigini aktardi.

Yarginin yükünün gittikçe arttigina dikkati çeken Akin, "Tüm dünyada yasa koyucu, alternatif çözüm yollarina yani mahkemeye gitmeden ihtilafin nasil çözülecegine yöneliyor. Bunlardan bir kismi hem arabuluculuk ve uzlastirma gibi helallesmeyi öne çikaran hem de insanlarin adalet duygularini onaracak sistemler. Cumhuriyet Bassavciligimiz geçen yil 3 bin 581 dosyada uzlasma saglanmis. Böylece hem insanlar helalleserek tatmin olmus sekilde ayriliyor hem de mahkemelerin is yükü ciddi anlamda azalmis oluyor." diye konustu.

- 17 bin 237 FETÖ süphelisi hakkinda sorusturma

"Lekelenme hakkinin korunmasi" kapsaminda da adliyede ciddi bir çalisma yürüttüklerini anlatan Akin, buradaki amacin art niyetli sikayetlerin önünü kapatmak oldugunu, bu kapsamda da 2020 yilinda 7 bin sorusturmaya kaydedilen evraki ihbar kaydi üzerinden neticelendirdiklerini belirtti.

Kentteki Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) sorusturmalarina da deginen Akin, sunlari kaydetti:

"15 Temmuz hain darbe girisiminden bu yana 17 bin 237 süpheli hakkinda sorusturma, 5 bin süpheli hakkinda ise ihbar kaydi üzerinden arastirma yaptik. Bu sorusturmalar hassasiyetle yürütülüyor. Malum yapi dini duygulari da istismar eden bir yapi. Sorusturmalar sonucunda 4 bin 48 sanik hakkinda kamu davasi açtik, 2 bin 888 sanik hakkinda mahkumiyet bin 160 kisi ise beraat karari aldi. Beraat kararlarina bakildiginda diger suçlarda da oranin ayni oldugu görülüyor. Devletimiz gibi bizler de hassasiz. ByLock içeriklerinde ya da baska yerlerde adi geçen herkesle ilgili mutlaka arastirma yapiyoruz. Neleri arastiracagimiz Yargitay kararlariyla netlesti. Yargitay nelerin FETÖ üyeligi oldugunu, nelerin FETÖ üyeligine yol açmayacagini çok detayli sekilde gösterdi. Biz de yargilamalari bu sekilde yürütüyoruz."

Akin, 2020 yilinda uyusturucu madde ticareti suçundan sorusturma yürütülen 625 süpheliden 297'si hakkinda tutuklama 122 süpheli için ise adli kontrol karari verildigini aktardi.

Pandemi döneminde evde uzun süre kalindigi için aile içi siddet suçlarinin arttigina dikkati çeken Akin, "Bu sadece erkegin kadina siddeti olarak degil, kardesin kardese, babanin çocuga, çocugun aileye yönelik eylemleri de artti. Kayseri'ye geldigimde 1 cumhuriyet savciligi bu ise bakarken su an 3 kisi görevlendirdik, hatta eylül ayinda 4'e çikaracagiz. Bu savcilarimiz baska ise bakmiyorlar. Burada çalisanlarin rahat çalismalarini istiyoruz, aile içi konulara hassasiyetle yaklasmalarini istiyoruz." seklinde konustu.

Akin, alinan tedbirler sonucu adliyede durusma kaynakli bir Kovid-19 bulasi söz konusu olmadigini, mahkemelerin bu sebeple tatile girmedigini, 7 ceza infaz kurumunda da çok siki önlemler aldiklarini sözlerine ekledi.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Baskani Metin Kösedag da ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getirerek, her zaman Cumhuriyet Bassavciligiyla iletisim halinde olmaya devam edeceklerini belirtti.

Kaynak: AA