Ekonomik Krizle Bogusan Lübnan'da Halk 'Kurtarma Hükümeti' Talebiyle Eylem Yapti

Ekonomik krizin giderek derinlesmesine ragmen aylardir yeni hükümetin kurulamadigi Lübnan'da halk "kurtarma hükümeti" talebiyle eylem yaparken ülkede bir günlük genel greve gidildi.

Lübnan Isçi Sendikasinin çagrisi üzerine, kamu ve özel sektördeki bir çok kurum greve bagliligini duyurdu.

Her geçen gün kötülesen ekonomik krize ragmen yeni hükümeti kurma konusunda anlasamayan siyasilere tepki gösteren ve bir an önce "kurtarma hükümeti" kurulmasini isteyen eylemciler, sabah saatlerinden itibaren baskent Beyrut ve diger bölgelerde bir süreligine yollari trafige kapatti.

Isçi Sendikasi Baskani Bessare el-Esmer, Beyrut'taki sendika binasi önünde toplanan bir grup eylemciyle birlikle düzenledigi basin toplantisinda, yaklasik bir yildan beri yeni hükümeti kurma konusunda mutabakat saglayamayan siyasi gruplara seslendi. Esmer, ülkedeki siyasi gruplara, birbirlerini suçlamayi veya bakanlik paylasimi üzerinden zaman kaybetmeyi birakarak "kurtarma hükümeti kurmalari" çagrisinda bulundu.

- "Lübnan halkina yönelik öldürme politikasini durdurun"

Beyrut Limani'ndaki patlamadan sonra 10 Agustos 2020'de istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine hala yenisinin kurulamamasina anlam veremedigini vurgulayan Esmer, "Yasananlar aklin sinirlarini asiyor. Dolayisiyla Lübnan halkina yönelik öldürme politikasini durdurun ve derhal tavizlere baslayin." dedi.

Ekonomik çöküsün egitim, saglik, çevre gibi alanlara da yansidigina dikkati çeken Esmer, sözlerini söyle sürdürdü:

"Asgari ücret artik 30 dolar oldu. Lübnanli isçilerin emeklerini korumak için bu duruma karsi kenetlenmeliyiz. Bu da ancak kurtarma hükümetinin kurulmasiyla mümkün olabilir. Vatandan büyük bir sey yok, Lübnan'dan büyük bir sey yok. Tüm Lübnanlilar için vatani savunmaliyiz. Bugünlerde uygulanan politikalar ise bizleri vatanimizdan göç ettirmek, kursun sikmadan öldürmektir."

- Lübnan'daki ekonomik ve siyasi durum

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip bulunan Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Beyrut Limani'nda Agustos 2020'de meydana gelen büyük patlama Lübnan'daki ekonomik sikintilari artirdi ve yeni bir hükümet krizi dogurdu.

Basbakan Hassan Diyab hükümeti, patlama sonrasi gelen tepkiler üzerine 10 Agustos 2020'de istifa etti ancak siyasi gruplar arasinda yasanan anlasmazliklar nedeniyle ülkede aylardir yeni hükümet kurulamadi.

Siyasi güçleri ve yöneticileri ülkedeki ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yillardir iktidari paylasan mezhepsel siyasi partilerin yer almadigi, teknokratlardan olusan küçültülmüs bir hükümetin kurulmasini talep ediyor.

Lübnan lirasi, Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken karaborsada dolar 15 bin lira üzerinden islem görüyor.

Kaynak: AA