Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, COP26 Baskani Sharma Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Ülkemizin bu konferanstan (COP26) beklentisi, iklim degisikligiyle mücadelede ülkemizin mevcut pozisyonu için esitlikçi ve adil bir çözümün sunulmasidir' 'Ülkemiz, üzerine düsen sorumluluklari Paris Anlasmasi'na imza atmamis olmasina ragmen imza atan diger ülkelerin birçogundan daha fazla yerine getirmektedir' '(Paris Anlasmasi) Bu konuda TBMM gerekli degerlendirmeleri yapacak ve nihai karari verecektir' COP26 Baskani Alok Sharma: 'Iklim degisikligi ile mücadelede hepimiz ortak olarak ipleri elimize almazsak biz ve gelecek nesiller çok daha karanlik bir gelecekle bas basa kalacagiz'.

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, 26. Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Konferansi (COP26) Baskani Alok Sharma ile bir araya geldi.

Kurum ve Sharma, ikili ve heyetler arasi görüsmelerin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Bakan Kurum, Sharma ile kasimda Iskoçya'nin Glasgow kentinde düzenlenecek COP26 öncesi "verimli" bir görüsme yaptiklarini belirterek ziyaretten dolayi Sharma'ya tesekkürlerini iletti. Kurum, Türkiye'nin iklim degisikliginin etkilerini yogun bir sekilde hisseden ülke konumunda oldugunu söyledi. Dünya gündeminin iki önemli probleminin Kovid-19 salgini ve iklim degisikligi olduguna isaret eden Kurum, ülkelerin 2020 yilinda bu iki problemle ilgili çok ciddi mücadeleler verdigini ve vermeye de devam ettigini dile getirdi.

Birlesmis Milletler (BM) ve Avrupa Birligi (AB) gibi uluslararasi kuruluslarin dünyaya her geçen gün yeni teklifler sunup tüm cografyalari etkileyecek yeni kararlar aldigini belirten Kurum, "Bu kapsamda COP26 Konferansi'nin da bütün dünyanin ilgiyle, dikkatle takip edecegi bir konferans oldugunu düsünüyorum. Inaniyorum ki burada güçlü bir iradeyle iklim degisikligiyle mücadele noktasinda kararlilik net bir sekilde ortaya konacaktir." diye konustu.

Sharma'ya COP26 Taraflar Konferansi Baskanligi sürecinde basari dileklerini ileten Kurum, söyle devam etti:

"Ülkemizin bu konferanstan beklentisi, iklim degisikligiyle mücadelede ülkemizin mevcut pozisyonu için esitlikçi ve adil bir çözümün sunulmasidir. Buna iliskin iklim finansmanina ülkemizin erisim imkanlarinin artirilmasi gerektigini Sayin Bakan'a ifade ettik. Ülkemizin, BM Iklim Degisikligi Sözlesmesi'nin EK 1 listesinden çikarilma talebi var. Bu hakli talebimizi bir kez daha ifade ettik. Diger taraftan iklim finansmanina erisim noktasinda da 2018 yilinda Arjantin'de liderlerimizin almis oldugu karar çerçevesinde yapilacak mutabakatla ülkemizin iklim finansmanina erisiminin bir an önce karara baglanmasi gerektigini de kendilerine ifade ettik. Bu konuda da Sayin Bakan oldukça yapici ve süreci hizlandirmaya yönelik adimlar atilacagini ve taraflar konferansi öncesinde de bu mutabakatin imzalanmasi adina tüm destekleri verecegini ifade ettiler. Bu katki ve desteklerinden dolayi sahsim ve ülkem adina tesekkürlerimi ifade ediyorum."

Kurum, Türkiye'nin iklim degisikligiyle ilgili mücadelesini kararlilikla sürdürdügünü vurgulayarak "Ülkemiz, üzerine düsen sorumluluklari Paris Anlasmasi'na imza atmamis olmasina ragmen imza atan diger ülkelerin bir çogundan daha fazla yerine getirmektedir." diye konustu.

Iklim degisikligiyle mücadele kapsaminda yapilan çalismalari anlatan Kurum, iklim degisikligi eylem planlari hazirladiklarini, iklim degisikligi uyum noktasinda da stratejilerini 2030 ve 2050 hedefleri dogrultusunda güncellediklerini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in esi Emine Erdogan'in himayelerinde yürütülen Sifir Atik Projesi'ne de deginen Kurum, söyle konustu:

"2023 yilina kadar ülkemizin her noktasinda uygulamaya geçmeyi planladigimiz Sifir Atik Projesi'yle geri kazanim oranimizi yüzde 22'ye çikardik. Üç yilda, 315 milyon kilovatsaat enerjiden, 345 milyon metreküp sudan tasarruf ettik. 209 milyon agacimizin kesilmesini engellemis olduk. Bu çerçevede, kararli bir sekilde adimlarimizi atiyoruz. Akilli sehir uygulamalarini yayginlastiriyoruz. Ülkemizin her yerinde enerji verimli, iklime duyarli, enerji kimlik belgesi olan binalarin insasini yapmaya gayret gösteriyoruz."

Kurum, enerji savurmayan, yalitimi güçlü binalar yaptiklarini, yagmur suyu toplama sistemini zorunlu hale getirdiklerini, yesil, çevre dostu, sürdürülebilir ulasim alternatiflerini tesvik ettiklerini, yesil yürüyüs yollari ve bisiklet yollari yaptiklarini da anlatarak millet bahçeleri ve ekolojik koridorlara iliskin çalismalari hatirlatti.

Sera gazi emisyonlariyla taahhütlerin üzerinde, basarili bir süreç yürüttüklerini belirten Kurum, "Son 20 yilda 5 milyar yeni fidanla Avrupa'da agaçlandirmada lideriz. Yenilenebilir kaynaklarindan, kurulu gücümüzün yüzde 52'sini karsiliyoruz. Ve bu alanda Avrupa'nin 5'inci, dünyanin 12'nci ülkesi konumundayiz." dedi.

- "Tüm bakanlarimizla bir çalisma yaptik"

Iklim Kanunu ile ilgili çalismalara da deginen Kurum, "TBMM Çevre Komisyonumuz ile bu süreci yürütüyoruz. Tüm bakanlarimizla bir çalisma yaptik, gerek iklim degisikligi gerek Paris Anlasmasi ile alakali fikirlerini, önerilerini, görüslerini aldik. Bu dogrultuda çalismalarimizi, eylemlerimizi güncelliyoruz." bilgisini verdi.

Bakanlik olarak, Paris Anlasmasi ile ilgili TBMM'ye gerekli katkiyi sagladiklarini dile getiren Kurum, "Paris Anlasmasi ile ilgili alinacak karar var. Sayin Bakan da bu kararin ivedilikle alinmasi noktasinda taleplerini, beklentilerini aktardilar. Bu konuda TBMM gerekli degerlendirmeleri yapacak ve nihai karari verecektir." diye konustu.

Kurum, Türkiye'nin Yesil Iklim Fonu'na erisim, sanayi ve kamu kuruluslarinin finansmana erisimini hizlandirmak amaciyla bir Yesil Iklim Konferansi'nin Londra'da düzenlenmesine yönelik talebi de memnuniyetle karsiladiklarini dile getirdi.

- "Ana amacimiz küresel isiyi 1,5 derece ile sinirlandirmaktir"

COP26 Baskani Sharma da COP26 dönem baskanligi kapsaminda, Birlesik Krallik'in iklim degisikligi ile nasil mücadele edilecegi ve Paris Anlasmasi'nin nasil uygulanacagi konusunda mutabakata varmak amaciyla ülkelerle birlikte çalistigini anlatarak sunlari kaydetti:

"COP26 Baskanligi ev sahipleri olarak, bütün taraflarin menfaatlerini temsil etme taahhüdümüz var. Müzakereler yürütmemiz ve iklim konusundaki istekliligi küresel olarak artiracak olan kabul edilmis ve dengeli bir sonuca ulasmamiz gerekiyor. Bu baglamda, COP26 Baskani olarak Türkiye'de olmaktan ve kasimdaki konferans öncesindeki dönemde birlikte nasil çalisabilecegimiz konusunda fikir alisverisi yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorum."

COP26'nin, ülkelerin iklim konusunda daha fazla istekli sekilde faaliyete geçmeyi taahhüt etmis olarak bir araya geldigi bir toplanti olmasini temennisini ileten Sharma, "Ana amacimiz, etkileri azaltma, adapte olma, finansman yönlendirmesi ve birlikte çalisma basliklari altindaki dört hedefe yogunlasarak küresel isiyi 1,5 derece ile sinirlandirmaktir." dedi.

Sharma, Paris Anlasmasi konusunda çözülmeyen konularin çözüme kavusturulmasi gerektigini ifade etti.

Birlesik Krallik'in çevre ve enerji konusundaki taahhütlerini ve çalismalarini anlatan Sharma, "Türkiye'nin sifir atik ve orman yetistirme seferberliklerini de övgüyle karsiliyorum." dedi.

Türkiye'nin ayni zamanda iklim degisikliginin olumsuz etkilerine asiri derecede açik oldugunu belirten Sharma, "Iklim degisikligi ile mücadelede hepimiz ortak olarak ipleri elimize almazsak biz ve gelecek nesiller, çok daha karanlik bir gelecekle bas basa kalacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Görüsmelere, Ingiltere'nin Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, COP26 Bölgesel Büyükelçisi David Moran da katildi.
Kaynak: AA