Mersin'in Ayasofya'si Açiklamasi 'Alahan Manastiri'

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan ve Hiristiyanligin hac yollarindan biri olarak bilinen İçel’in Mut ilçesindeki Alahan Manastiri, 1500 yila direnen yapilariyla tarihi bir yolculuga çikmak isteyen yerli turistlerin ilgi noktasi oldu.

Mersin'in Ayasofya'si Açiklamasi 'Alahan Manastiri'
Milattan sonra 440-442’de yapildigi tahmin edilen yapi, biri yikilmis iki kilise, kayalara oyulmus kesis odalari ve vaftizhaneyi barindiriyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi’ye benzer mimarisi ve süslemeleri nedeniyle “İçel’in Ayasofyasi” olarak da bilinen manastir, Hristiyanligin geçis yolu olarak da önem tasidigi için bu dinin hac yollarindan biri olarak aniliyor.

Dogu ve batisindaki yapilari, sütunlu bir yürüme yoluyla birbirine baglanan Alahan’daki kilisenin arkasinda, suyu bir kaynak tarafindan saglanan hamam yapisi da bulunuyor.

UNESCO Dünya Mirasi Geçici Listesi’nde yer alan Alahan Manastirinin 17. yüzyilda Evliya Çelebi tarafindan da ziyaret edildigi bilinirken, Çelebi seyahatnamesinde, manastiri “Ustasinin elinden yeni çikmis gibi duruyor” sözleriyle tanimliyor.

Yapiminda kullanilan ve pek çogu arazilerden kesilerek çikarilan taslarin kesim izleri ve üzerindeki çesitli figürlerin, günümüzde dahi görülebildigi manastir, turistlerin ugrak yerleri arasinda bulunuyor.

Rehber ziyaretçilerden 47 yasindaki Bekir Çoban yaptigi açiklamada, arkadaslarinin önerisi üzerine Alhan’i gezmeye geldigini ifade ederek, “Alahan Manastiri gerçekten anlattiklari kadar, hatta daha da güzel harika bir yer. Herkese gelip gezmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Mut’ta yillardir yasadigi halde ilk defa geldigini söyleyen Ekrem Çoban’da, “Oglum sayesinde manastiri görme firsati buldum. Burasi harika bir yer. Bu kadar güzel oldugunu beklemiyordum. Harabe bir yer oldugunu saniyordum. Çok güzel ve sahane bir yer" diye konustu.

Kaynak: İHA