Kolombiya'da Ulusal Grev Komitesi, Hükümet Karsiti Protestolari Askiya Aldi

Kolombiya'da 28 Nisan'dan bu yana hükümet karsiti gösteriler düzenleyen Ulusal Grev Komitesi, bir süre protestolara ara verdigini duyurdu.

Komite, ülkede 49 günü tamamlanan gösterilerle ilgili hükümetle anlasmaya varamamasina karsin 20 Haziran'da yeniden durum degerlendirmesi yapmak üzere protestolari simdilik askiya aldigini açikladi.

Komite sözcüsü Francisco Maltes, düzenledigi basin toplantisinda, Devlet Baskani Ivan Duque hükümetine yönelik eylemlerine kaldiklari yerden devam edeceklerini vurgulayarak, "Geçici olarak eylemlerimizi durdurma karari aldik. Bu, Kolombiya'da toplumsal seferberligin durdugu anlamina gelmez. Çünkü buna neden olan kararlar hala yürürlükte." ifadesini kullandi.

Ülke geneli protestolarda yaklasik 26 farkli sektörü temsil eden Komite, hükümetten talepleri arasinda, Kovid-19'a karsi ulusal toplu asilama planinin iyilestirilmesi, küçük ve orta ölçekli isletmeler için sübvansiyonlarin desteklenmesinin yani sira etnik ve cinsel ayrimciligin ortadan kaldirilmasini istiyor.

Öte yandan Saglik Bakani Fernando Ruiz Gomez, Twitter'dan yaptigi paylasimda, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bagli ölümlerin kalabalik toplantilar nedeniyle son dönemde arttigini vurgulayarak, "Kolombiyalilar bu durumu tamamen önlemek zorundalar. Grev komitesi, ülkedeki epidemiyolojik sartlarin mevcut durumu daha fazla karsilayamadigini anlamali." paylasiminda bulundu.

- Protestolarda 58 kisi ölmüstü

Kolombiya Ombudsman Ofisinin gösterilerle ilgili yayimladigi son rapora göre, simdiye kadar eylemlerde 2'si polis 58 kisi hayatini kaybetmis, 2 binden fazla kisi yaralanmisti.

Merkezi Kolombiya'nin baskenti Bogota'da bulunan insan haklari örgütü Temblores ise 8 Haziran'daki açiklamasinda, protestolarda polisin 45 kisinin ölümüne dogrudan dahil oldugunu bildirmisti.

Kolombiya'da 28 Nisan'da sendikalar, yerel topluluklar, ögrenci gruplari ve çesitli muhalif kesimlerin "ulusal grev" çagrisiyla baslayan vergi reformu karsiti gösteriler, basta sakin ve barisçil geçerken; sonrasinda onlarca kente yayilarak siddet olaylarina sahne olmustu.

Bunun üzerine Duque, 2 Mayis'ta düzenledigi basin toplantisinda, halktan daha fazla vergi toplanmasi amaciyla hazirlanan vergi reformu yasa tasarisini geri çekme karari aldiklarini açiklamisti.

Kaynak: AA