CHP Genel Baskan Yardimcisi Akin'dan 'Kanal Istanbul'un Maliyetine Iliskin' Degerlendirme Açiklamasi

'Kanal Istanbul'un maliyetiyle ilgili son yillarda 12 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasinda degisen pek çok farkli tutarin dile getirilmesi, projenin kendisi gibi maliyetiyle ilgili de tam bir belirsizligin yasandigini göstermektedir'.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Kanal Istanbul'un maliyetiyle ilgili 12 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasinda degisen tutarlarin dile getirilmesinin, projenin finansmanina iliskin belirsizligi gösterdigini savundu.

Akin, Kanal Istanbul Projesi'ne iliskin yazili açiklama yapti. Kanal Istanbul olarak sunulan temel atma töreninin, insaat çalismalari devam eden Kuzey Marmara Otoyolu'nun Nakkas-Basaksehir kesimini kapsadigini belirten Akin, TBMM Genel Kurulu'nda 11 Mart'ta kabul edilen 7297 sayili yasada bu kesimle ilgili özel bir düzenleme yapildigini bildirdi.

Akin, "Kanal Istanbul'un 26 Haziran'da temelinin atilacagi yer olarak duyurulan söz konusu kesimle ilgili teklifin gerekçesinde; projenin finansman temini asamasinda aksakliklar meydana geldigi, finansman temin edilirken zorlanildigi ve bu durumun da yabanci kreditörlerin tereddüt yasamasina neden oldugu belirtilmistir. Baska bir deyisle Kanal Istanbul olarak sunulan kesimle ilgili finansman sikintisi yasandigi itiraf edilmistir. Yasayla söz konusu kesim için alinacak dis krediye Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin kefil olmasi düzenlenmistir." degerlendirmesinde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanliginin, bazi projeler için getirilen dis kredilerle ilgili borç üstlenim anlasmasi yaptiginin bilindigini animsatan Akin, bakanligin bu kapsamda, 7 farkli projeyle ilgili 17,2 milyar dolar tutarindaki dis krediye kefil oldugunun resmi raporlara yansidigini belirtti.

Akin, "Bu otoyol projesine Hazine ve Maliye Bakanligi yerine Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin kefil yapilmasi amaciyla yasa degisikligi yaptilar. Yasanin gerekçesinde de 'finansman aksakligi' yasandigini itiraf ettiler. Bu otoyol projesiyle birlikte 'beton kanalin' temeli atilacaksa Hazine ve Maliye Bakanligi niye Kanal Istanbul'a kefil olmadi? Hazine'nin kefil olmadigi beton projesine Ulastirma ve Altyapi Bakanligini kefil yapmak için mi yasa degisikligi yapildi?" ifadesini kullandi.

Kanal Istanbul'un maliyeti konusundaki açiklamalara iliskin de Akin, "Resmi makamlar tarafindan Kanal Istanbul'un maliyetiyle ilgili son yillarda 12 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasinda degisen pek çok farkli tutarin dile getirilmesi, projenin kendisi gibi maliyetiyle ilgili de tam bir belirsizligin yasandigini göstermektedir." görüsünü paylasti.

Kaynak: AA