TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP Ve IYI Parti'nin Grup Önerileri Kabul Edilmedi

TBMM Genel Kurulunda CHP, HDP ve IYI Parti'nin gündeme iliskin grup önerileri kabul edilmedi.

Genel Kurulda, siyasi parti gruplarinin önerileri ayri ayri ele alindi.

Ilk olarak IYI Parti'nin, "Türk Telekom özelinde özellestirme islemlerinin ülke ekonomisine fayda ve zararlarinin degerlendirilmesi" ile ilgili verdigi arastirma önergesinin bugün ele alinmasina dair grup önerisi görüsüldü.

IYI Parti Grup Baskanvekili Lütfü Türkkan, Hariri ailesinin Türk bankalarindan borç alarak Türk Telekom'u devraldigini, Türk Telekom'dan gelen 7 milyar dolarlik kar payini Lübnan'a kaçirdigini iddia etti.

Türkkan, "Türk Telekom'u Lübnanlilara verip zararini Türk bankalarinin sirtina yüklediniz. Türkiye, 10 milyar dolar zarara ugratildi. Bu gariban halkin 10 milyar dolarini cebinden aldiniz, elin Lübnanlisina verdiniz. Ülke olarak bir sirkete dolandirildik." dedi.

HDP Diyarbakir Milletvekili Garo Paylan, Türk Telekom üzerinden yakin tarihin en büyük organize dolandiriciliginin yapildigini, kar eden bir kurulusun peskes çekildigini öne sürdü.

AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, imtiyaz anlasmasi ile Türk Telekom'un isletme hakkinin yüzde 55'inin 21 yilligina verildigini söyleyerek, "Türkiye, 2026 itibariyla tekrar bu imtiyaz hakkini vererek oradan bir gelir elde edecek." diye konustu.

Arslan, "OTAS, yüzde 20'si pesin, 5 yil vadeli, 6,5 milyar dolar ödemek zorunda oldugu halde Danistayin bir karari nedeniyle 7 milyar 55 milyon dolari pesin verdi. Pesin verdigi için de daha sonraki yillarda aldigi temettü ile elbette verdigi paranin bir kismini aldi. Bu dönemde Hazine'ye toplam 15,5 milyar dolar aktarildi." ifadelerini kullandi.

Türk Telekom'un, yillar itibariyla güçlenmeye, finansal performansini artirmaya devam ettigini, pandemi döneminde 2,2 milyon kisiye sabit internet hizmeti götürdügünü anlatan Arslan, "Türk Telekom, atil ve kullanilmaz durumdaki gayrimenkulleri satti, buradan 500 milyon lira elde etti. Aldigi gayrimenkuller ve yaptiklari ise 2 milyar lira." dedi.

Görüsmelerin ardindan yapilan oylamada, IYI Parti'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Daha sonra CHP'nin, "iflas talebinde bulunan Atlasjet Havacilik AS'de görevli personele ait maaslarin ve tazminatlarin ödenmemesi" konusunda verdigi arastirma önergesi ile HDP'nin, "hasta mahpuslarin yasam hakkinin güvence altina alinmasi"na iliskin genel görüsme önergesinin bugün görüsülmesi önerileri de müzakerelerin ardindan kabul edilmedi.

Kaynak: AA