Çeltik Tarlalarinin Sofraya Uzanan Yolculugu Basladi

Türkiye’nin en önemli çeltik üretim merkezleri arasinda yer alan Çorum’daki çeltik tarlalari havadan görüntülendi.

Çeltik Tarlalarinin Sofraya Uzanan Yolculugu Basladi
Osmancik, Kargi, Iskilip, Oguzlar ve Dodurga ilçelerinde ekimi yapilan ve halk arasinda “beyaz altin” olarak da adlandirilan çeltik, binlerce ailenin de geçim kaynagini olusturuyor.

Türkiye’de çeltik üretiminin yüzde 8’nin karsilandigi kentte pirincin ekiminden sofralara uzanan yolculugu zor bir o kadar da sabir isteyen bir süreçle gerçeklesiyor. Çeltik üreticilerinin pirinç yetistirmek için yaptigi zahmetli çalismalar, mayis ayinin son haftalarinda tarlanin hazirlanmasiyla basliyor.

Çeltik (kabugu ayiklanmamis pirinç) tohumu eken çiftçiler, önce tarlalarindaki kesan adini verdikleri alanlari, tarim aletleri yardimiyla ekim için hazirliyor. Daha sonra hazirladiklari kesanlarin içine su salarak bütün tarlanin su tutmasini saglayan çiftçiler, tarlalar tamamen su ile bataklik haline gelince çeltikleri saçarak toprakla bulusturuyor.

Suda eriyen oksijeni kullanarak gelisimini sürdüren çeltik bir süre sonra hastaliklara karsi ilaçlanirken yabani otlarin istilasina ugramamasi için temizlikten geçiriliyor. Suda yetisen tek tahil ürünü olarak bilinen pirincin yolculugu da böylelikle basliyor. Yetismesi ve basak olgunlugunu yaklasik 5 ayda tamamlayan çeltik yetisirken sürekli tarlalar su altinda birakiliyor. Belirli olgunluga erisen çeltikler daha sonra biçerdöverlerle hasat edilerek kurutuluyor. Son asamada pirinç fabrikalarina satilan çeltikler, özel bir gayret ile kabuklarindan ve kepeklerinden ayrilip pirinç haline getiriliyor. Hasadiyla üreticisinin yüzünü güldüren pirinç, sofralara geldiginde de damak zevkine lezzet katiyor.

Kilimin desenleri gibi görünen tarlalar fotografçilarin vazgeçilmez mekani

Drone ile havadan görüntülenen çeltik tarlalarinda adeta kartpostallik görüntüler ortaya çikiyor. Pilavdan dolmaya, sütlaçtan sarmaya pek çok yemek ve tatlinin en önemli unsuru olan çeltigin ekili oldugu tarlalar havadan adeta bir kilimin desenleri gibi görünüyor. Çeltik arazilerinden yapilan çekimlerde suyla dolu tarlalarin görünümü insanlara huzur veriyor. Çeltik üreticileri tarafindan Mayis ve Haziran aylarinda özenle hazirlanarak ekimi yapilan beyaz altinin hasadi ise Eylül ayi sonlarina dogru basliyor.

Pirincin tarladan sofralara uzanan yolcugu fotograf tutkunlarinin da ilgisi çekiyor. Ekim ve hasat zamani çeltik tarlalari fotografçilarin vazgeçilmez mekanlari arasinda yer aliyor.
Kaynak: İHA