TÜBITAK Baskani Hasan Mandal, Müsilajla Ilgili Çalismalarda Gelinen Nokta Hakkinda Bilgi Verdi Açiklamasi

'Bölgeden müsilaj odakli degisik numuneler aldik. Bu numunelerle ilgili olarak 2 grup çalisma yapilmasi istendi. Bunlardan bir tanesi bunun analizi. Hem fiziksel hem kimyasal hem de toksikolojik anlamda. Bu çalismalarin önemli bir kismini tamamladik. Hafta ortasinda Çevre ve Sehircilik Bakanligimiza teslim etmis olacagiz' 'Su an bunun bertarafi konusuluyor ama bu sürecin yaninda bu bir biokütle, gübre olarak kullanilabilir mi, ikinci kapsamda da bu çalisma TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezince gerçeklestiriliyor'

TÜBITAK Baskani Hasan Mandal, Marmara Denizi'nde görülen müsilajla ilgili numuneler aldiklarini belirterek, fiziksel, kimyasal ve toksikolojik analizleri içeren çalismanin sonuçlarini hafta ortasinda Çevre ve Sehircilik Bakanligina teslim edeceklerini belirtti.

Mandal, Kusadasi Körfezi'nde deprem arastirmalari yapan TÜBITAK Marmara Arastirma Gemisi'nin Izmir Limaninda karsilanmasi töreni sonrasi gazetecilerin Marmara Denizi'nde görülen müsilajla ilgili sorularini yanitladi.

Bu konuda TÜBITAK'a görev verildigini belirten Mandal, bu kapsamda bölgeden müsilaj odakli degisik numuneler alindigini anlatti.

Bu numunelerle ilgili olarak 2 grup çalisma yapilmasinin istendigini kaydeden Mandal, "Bunlardan bir tanesi bunun analizi. Hem fiziksel hem kimyasal hem de toksikolojik anlamda. Bu çalismalarin önemli bir kismini tamamladik. Hafta ortasinda Çevre ve Sehircilik Bakanligimiza teslim etmis olacagiz." diye konustu.

Bu konudaki çalismalarin bilimsel veriye dayanmasinin önemini vurgulayan Mandal, söyle devam etti:

"Bizim su an elimizde veriler var ama açiklayacak olan kurum Çevre ve Sehircilik Bakanligimiz. Su an bunun bertarafi konusuluyor tabi ama bu sürecin yaninda bu bir biokütle, gübre olarak kullanilabilir mi, ikinci kapsamda da bu çalisma TÜBITAK Marmara Arastirma Merkezince gerçeklestiriliyor. Diger kurumlarimizla is birligindeyiz. Bu süreçte katki vermeye devam edecegiz."

Mandal, müsilaj sürecinde yasal yaptirimlar ve mühendislik odakli hizli bir çözümün yani sira bilimsel çalismalarin da büyük önem tasidiginin altini çizerek, bilim temelli çözümlerin sadece bugün için degil gelecek için de çözüm saglayacagini söyledi.

Müsilajin Ege Denizi'ne etki edip etmeyecegi sorusu üzerine Mandal, "Buna sebep veren gerekçeler Ege Denizi'nin kiyilarinda da oldugu sürece tabii ki ayni risk bölgesi orada da yasanacaktir." dedi.

Mandal, deprem çalismalarinin ardindan ilk seferini tamamlayan TÜBITAK Marmara Arastirma Gemisi'nin de Marmara'da müsilajla ilgili görev icra edecegini de sözlerine ekledi.
Kaynak: AA