Dakar'da Muhalif Lider Sonko Destekçileri Sokaga Çikti

Muhalif lider Ousmane Sonko: '(Cumhurbaskani) Macky Sall muhalifleri hapse attiran tek lider olmayi basardi' 'Macky Sall'in 3'üncü dönem adayligina asla izin vermeyecegiz'.

Senegal'de tecavüzle suçlanan ve martta gözaltina alinmasiyla ülke tarihinin en büyük siddet olaylarinin yasanmasina neden olan Çalisma, Etik ve Kardeslik Için Senegal Yurtseverligi Partisi (PASTEF) lideri Ousmane Sonko destekçileri, marttan bu yana tutuklu bulunan Sonko destekçilerinin serbest kalmasi için eylem yapti.

Sonko destekçileri, muhalefet partileri ve sivil toplum örgütlerinin olusturdugu Demokrasiyi Savunma Hareketi (M2D-Aar Sunu Democratie) çagrisiyla baskent Dakar'daki Nation Meydani'nda toplandi.

Göstericiler, mart ayinda çikan olaylarda gözaltina alinan Sonko destekçilerinin serbest birakilmasi çagirisinda bulunurken, Cumhurbaskani Macky Sall ve hükümeti aleyhine sloganlar atti.

M2D adina yapilan konusmalardan sonra sahneye çikan Sonko, "(Cumhurbaskani) Macky Sall muhalifleri hapse attiran tek lider olmayi basardi." diyerek, tutuklularin derhal serbest birakilmasi çagrisini yineledi.

Sonko, martta patlak veren sokak olaylarinin akabinde düzenleyecekleri gösterileri ülkenin ileri gelen din adamlarinin ricasiyla ertelediklerini de hatirlatarak, kendilerinin de o tarihten bu yana özgürlük talep ettiklerini kaydetti.

Iki dönemlik görev süresi 2024'te sona erecek Cumhurbaskani Sall'in 3'üncü kez aday olmayi istedigine isaret eden Sonko, "Macky Sall'in 3'üncü dönem adayligina asla izin vermeyecegiz." ifadesini kullandi.

Gösterinin organizatörlerinden Abbas Fall, AA muhabirine yaptigi açiklamada, marttaki gösterilerde birçok kisinin gözaltina alindigini kendisinin de 1 ay tutuklu kaldigini dile getirdi.

Bugün hala 8 kisinin tutuklu bulundugunun altini çizen Fall, bu kisilerin derhal serbest kalmasi çagrisinda bulundu.

Göstericilerden Mohamadou Gaye de aralarinda gençlerin de bulundugu bazi muhaliflerin hala tutuklu bulundugunu ve bu durumdan duyduklari hosnutsuzlugu dile getirmek amaciyla gösteriye katildiklarini vurguladi.

- Gözalti karari sokaklari karistirmisti

Tecavüz ve ölümle tehdit etmekle suçlanan, milletvekilligi dokunulmazligi kaldirilan Sonko, 3 Mart'ta "kamu düzenini bozdugu" gerekçesiyle gözaltina alinmisti.

Gözalti kararindan sonra polisle Sonko destekçileri arasinda siddet olaylari yasanmisti.

- "Sweet Beauty davasi"

Kamuoyunda, olayin yasandigi masaj salonunun ismiyle "Sweet Beauty davasi" olarak bilinen olay, baskent Dakar'daki masaj salonunda çalisan 20 yasindaki Adji Sarr'in savciliga sikayetiyle ortaya çikmisti.

Sonko ise durumu "Cumhurbaskani Macky Sall'in komplosu" olarak degerlendirmisti.

Suçlamalarin ardindan Sonko'nun milletvekilligi dokunulmazligi, 26 Subat'ta düzenlenen meclis oturumuyla kaldirilmisti.
Kaynak: AA