Velilere Çocuklarin Sevgi Ve Mutluluk Ihtiyaçlarina Yogunlasin Tavsiyesi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde görev yapan Doç. Dr. Sefa Sahan Birol, yazdigi “Sinava Velin Girsin” isimli kitabinda çocuklarin sinav basarisindan ziyade hayat basarisina yönlendirilmeleri gerektigini söyledi. Doç. Dr. Birol, "Anne ve babalarimizin özellikle sinav dönemi içerisindeki çocuklarina ’dersini çalis’ ifadesini tekrarlamaktan ziyade onlarin bu bilinci kendi kendilerine kazanmalari için sorumluluk sahibi olmalarina imkan tanimalarinin ve bu zor süreçte çocuklarinin sevgi ve mutluluk ihtiyaçlari üzerine yogunlasmalarinin daha faydali olacagina inaniyorum” dedi.

Velilere Çocuklarin Sevgi Ve Mutluluk Ihtiyaçlarina Yogunlasin Tavsiyesi
Doç. Dr. Sefa Sahan Birol, günümüz çocuklarinin maruz kaldigi en büyük sorunlardan birisi olan “dijital bagimlilik” üzerine çözüm odakli bilimsel yaklasimlarin yer aldigi “Sinava Velin Girsin” isimli kitabi ile ödüle layik görüldügünü söyledi.

Doç. Dr. Birol, kitabinin ödüle layik görülmesinin kendisini gururlandirdigini ve mutlu ettigini belirterek, "Hem babalik hem de akademik alan tecrübemle yazmis oldugum bu kitabin, çocuklarinin zorlu sinav dönemini yasayan anne ve babalara öncülük ettigini bilmek ve bu anlamda akademisyen yazar olarak deger görmek gerçekten çok güzel bir duygu” dedi.

Doç. Dr. Birol, çocuklarinin sinav döneminde birçok ailenin zorlu süreçler yasadiklarina hem verdigi konferans ve seminerlerindeki sohbetlerinde hem de ebeveynlerle birebir görüsmelerinde defalarca sahit oldugunu ifade ederek, "Tabii ki ebeveynler olarak öncelikli arzularimizdan birisi de çocuklarimizin nitelikli bir egitim-ögretimle gelecekte güzel bir meslege sahip olmalari. Bu istegin gerçege dönebilmesi için sinav basarisi önemli bir faktör ancak anne ve babalarin çocuklarina hissettirecegi bu baski hem onlarin sinav kaygisini en üst düzeyde yasayarak akademik basarisizliklarina hem de nitelikli bir hayat anlaminda mutluluk ve sevgi gibi önemli degerleri yeterince yasayamamalarina sebep olabilmektedir. Bu nedenle anne ve babalarimizin özellikle sinav dönemi içerisindeki çocuklarina ’dersini çalis’ ifadesini tekrarlamaktan ziyade, onlarin bu bilinci kendi kendilerine kazanmalari için sorumluluk sahibi olmalarina imkan tanimalarinin ve bu zor süreçte çocuklarinin sevgi ve mutluluk ihtiyaçlari üzerine yogunlasmalarinin daha faydali olacagina inaniyorum” dedi.



"Sinavlari nasil geçmis olursa olsun, anne ve babalarin yapmalari gereken tek sey çocuklarinin azmini ve çabasini takdir etmeleridir"

6 Haziran’da gerçeklesen Liselere Geçis Sistemi (LGS) sinavina da deginen Doç. Dr. Sefa Sahan Birol, “Çocuklarimiz çok zor bir sinav geçirdiler ancak bu yogun süreci tamamina erdirmeyi basardilar. Sinava giren tüm çocuklarimizi emeklerinden ve özverilerinden dolayi tebrik ediyorum. Ancak burada dikkate alinmasi gereken bir durum var. LGS sinav öncesi dönemi çocuklarimiz için ne kadar önemli ise, LGS sinav sonrasi dönem de ebeveynler için bir o kadar önemli bir süreçtir. Sorumluluk alarak sinav öncesi dönemde sosyal hayatlarindan mahrum kalan, testler ve dersler içerisinde bogulan, tüm konsantrasyonunu sinava yogunlastirarak birçok fedakarlikta bulunan çocuklarimiz için sinav sonrasi dönem tüm bu çabalarinin ve özverilerinin deger bulma zamanidir. Sinavlari nasil geçmis olursa olsun, anne ve babalarin yapmalari gereken tek sey çocuklarinin bu sorumluluk bilinci ile göstermis olduklari azmi ve çabayi takdir etmeleridir. Bu degeri hisseden çocuk hayatinin hiçbir döneminde çaba sarf etmekten ve üzerine düseni yerine getirmekten geri kalmayacaktir” dedi.

Kaynak: İHA