Seçer Açiklamasi 'Mersin'deki Mülteci Olayina Öncelikle Insan Olarak Yaklasiyorum'

Birlesmis Milletler Mülteciler Yüksek Komiserligi Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer ile bir araya geldi. Ziyarette; mülteci konusu ve beraberindeki sosyal uyum, egitim, psiko-sosyal ve hukuksal alanlardaki sorunlarin çözümü noktasinda neler yapabilecegi konusuldu.

Seçer Açiklamasi 'Mersin'deki Mülteci Olayina Öncelikle Insan Olarak Yaklasiyorum'
Baskan Seçer, İçel’in Akdeniz’in güzelliklerini yasayan bir kent oldugunu belirterek, “Belediye olarak buradaki sorun alaninin çözümünde Birlesmis Milletler Yüksek Komiserliginin önemli bir çözüm ortagi oldugunu düsünüyorum. Mevcut İçel’deki mülteci sorunlarinin çözümünde bir basina yerel yönetimlerin bu sorunlarin üstesinden gelebilecegini düsünmüyorum. Özellikle sizin gibi uluslararasi deneyime ve tecrübeye sahip kurumlarla yapacagimiz isbirligi bizim yapacagimiz çalismalarda çok olumlu sonuçlar almamiza neden olacak” dedi.

“Bu insanlarin topluma entegrasyonunun saglanabilmesi için sosyal uyum çerçevesinde çalismalar yapmak gerekiyor”

Seçer, özellikle son 10 yilda Suriye’deki iç karisikliklarin yansimalarinin görüldügü en önemli kentlerin basinda İçel’in geldigini vurgulayarak, kentte yaklasik olarak ortalama 300-400 bin kayitli ya da kayit disi vatandasin bulundugunu anlatti. Seçer, “Burada sadece Suriyeli mülteciler yok. Birçok farkli ülkeden mültecilere rastlamak mümkün. Afrikalilardan Afganlara kadar çok farkli ülkelerden burada bir sekilde bir gerekçeyle, bir referansla gelmis, statü olarak da mülteci, misafir ya da koruma altindaki topluluklar. Adini ne koyarsaniz koyun, farkli hukuki statüde insanlar yasiyor. Burada bu insanlarin topluma entegrasyonunun saglanabilmesi için yapilabilecek islerin basinda bir kere bunlarin istihdam sorunundan baslayip, diger sosyal uyum çerçevesinde bazi çalismalar yapmak gerekiyor. Bunun yaninda sehre getirdikleri insan sayisi olarak yapisal sorunlar olusturan ciddi bir nüfustan bahsediyoruz. İçel’de yerli yurttaslarimizin sayisi 1 milyon 850 bin ama bunun üzerine burada yasayan mültecileri koydugunuz zaman bu 2 milyon 200 binli rakamlara ulasiyor. 10 yil önce İçel’in arti ya da ekstra 300-400 bin dedigimiz nüfusu yoktu. Ama bu kosullardaki sonuçlar bize hizli bir gün nüfus artisi getirmis oldu" diye konustu.

Mülteci olayina her seyden önce bir insan olarak yaklastigini vurgulayan Seçer, “Onlari bir yabanci, ‘burada ne isleri var’ düsüncesiyle degil, gerçekten savasin olusturdugu olumsuzluklarla çaresiz kalmis ve mutlaka yardima ihtiyaci olan topluluklar olarak görüyorum bir insan olarak” ifadelerini kullandi.

“Çözüm ortagi olarak bizimle yapacaginiz beraberlik bizi çok güçlendirir”

Seçer, dün açilisini gerçeklestirdikleri İçelden Günes Enerjisi ile Kurutma Tesisinde çalisan Suriyeli kadinlarin kendisine büyük bir sevgi gösterdiklerini ifade ederek, belediye baskanindan çok tüm kentin kendisini bir baba, abi olarak görmesini istedigini söyledi.

Mülteci konusunun siyasi, ekonomik, toplumsal uyum gibi birçok boyutu bulunduguna deginen Seçer, “Çalisma arkadaslarimizla beraber biz bu sorunun üstesinden belediye imkanlari dâhilinde, görev ve yetkilerimiz dahilinde gelmeye çalisiyoruz. Farkli kurumlarla, farkli alanlarda önemli çalismalar yaptigimizi düsünüyoruz. Az önce örnegini verdigimiz istihdam çalismalarindan tarim alanlarinda çalisan, hatta orada çadir içerisinde yasayan tarim isçilerine, mültecilere yardima kadar, onlarin meslek edinebilmeleri için ya da hukuki, psikolojik, sosyolojik, egitim gibi birtakim sorunlarini çözüm noktasinda ortaklastigimiz birçok kurum ve kurulus var. Sizin de çalismalarinizda bir çözüm ortagi olarak bizimle yapacaginiz beraberlik bizi çok güçlendirir” seklinde konustu.

Leclerc: “Sizinle is birligi yapmaya açigiz”

BM Mülteciler Yüksek Komiserligi Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc ise İçel’in Türkiye’nin ilk liman sehri oldugunu ve çok degerli bir konumda bulundugunu ifade ederek, söyle devam etti; "2010 yilindaki savastan bu yana İçel gerçekten çok büyük miktarda mülteciye ev sahipligi yapiyor. Aslinda sadece Suriyeli mülteciler degil, diger uluslardan da mülteciler var. Hatta Afrikalilar bile sehrinizde var ve sizin de söylediginiz gibi bu konu çok hassas ve önemli bir konu. Tabi Büyüksehir Belediye Baskani olarak siz kendi vatandaslarinizin sorunlarina çok daha yakinsiniz. Burada mevcuttaki degerlendirmeleri daha iyi yapabiliyorsunuz. İçel’de geçici koruma altinda yasayan Suriyeliler de var. Ama sizin de söylediginiz gibi is birligimizi daha da ileriye tasimak mümkündür. Sizin de bildiginiz gibi sosyal uyum çok önemli. Insanlarin ihtiyaçlarini belirlemek açisindan daha yakinsiniz. Biz de sizinle is birligi yapmaya açigiz. Sizin öneri ve rehberliginizde is birligimizi ilerletebiliriz."

“Yapacagimiz is birliklerinde spesifik alanlara odaklanmamiz çok önemli”

Leclerc, Türkiye’nin 2014’ten beri mültecileri barindiran, mülteci popülasyonunun en yüksek ülke oldugunu ifade ederek, su an Türkiye’de 4 milyon Suriyeli yasadigini söyledi.

Leclerc, “Her gün Türkiye’deki bu misafirperverligi görüyorum ve İçel’de de bunu gördügüm için çok mutluyum. Biz birçok hükümet kurumlari ile is birligi yapiyoruz. Milli Egitim Bakanligi, ISKUR ve Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakanligi gibi. Tabi bu konuda insanlara daha da yakin olmak için bu is birliklerini yapiyoruz ve bu isbirligini büyüksehir belediyeleri ile yapmak bizim için çok önemli. Türkiye’de bulundugum 5 aylik süreçte Türkiye’nin çesitli yerlerinde bulundum ve çesitli belediyeler gördüm. Gerçekten çok çesitli, kültürel açidan farkli bir baglama sahip. Ancak bizim bu yapacagimiz is birliklerinde belirli ve odak noktasini belirledigimiz spesifik alanlara odaklanmamiz çok önemli. Bu sekilde insanlarin ihtiyaçlarina daha da yakindan ulasabilecegiz” dedi.

Kaynak: İHA