Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Konya'da Yenilenebilir Enerji Yatirimlarini Degerlendirdi Açiklamasi

'Bundan 56 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat günes santrali varken, bugün 7 bin megavatin üzerinde bir günes santrali söz konusu. Insallah belki birkaç yila da 10 megavatin üzerine çikmis olacagiz' 'Artik bu yerli ve temiz kaynaklari enerjiye dönüstüren ekipmanlari da yerlilestiriyoruz. Su anda Karapinar'daki santral sahasinda kullanilan ekipmanin neredeyse yüzde 7580'lik kismi Türkiye'de imal ediliyor'

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Konya'da Yenilenebilir Enerji Yatirimlarini Degerlendirdi Açiklamasi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, "Bundan 5-6 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat günes santrali varken, bugün 7 bin megavatin üzerinde bir günes santrali söz konusu. Insallah belki birkaç yila da 10 megavatin üzerine çikmis olacagiz." dedi.

Dönmez, Karapinar Günes Enerjisi Santrali (GES) Sahasi (YEKA GES-1) SCADA Merkezi Temel Atma Töreni'nin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, Karapinar'daki günes enerjisi santralinin ihalesinin yaklasik 3-4 yil önce gerçeklestirildigini hatirlatti.

Karapinar Günes Enerjisi Santrali'nin Türkiye'nin ilk Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanlari santrali oldugunu dile getiren Dönmez, bin megavatlik tesisin yaklasik 270 megavatlik kisminin isletmeye alindigini anlatti.

Dönmez, bugün ayrica bu tesisin otomasyon merkezinin temelini de attiklarini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Çevre Bakanimiz bize eslik etti, Sanayi Bakanimiz da buradalar. Yüzde yüz çevreci bir yatirim. Insallah 2022 yili sonunda bu tesisi tam kapasiteyle devreye almis olacagiz. Bundan 5-6 sene öncesinde bile sadece birkaç megavat günes santrali varken, bugün 7 bin megavatin üzerinde bir günes santrali söz konusu. Insallah belki birkaç yila da 10 megavatin üzerine çikmis olacagiz."

Dönmez, yenilenebilir enerjide su an kurulu gücün, toplam kurulu gücün yüzde 52'sine ulastigini söyledi.

- "Artik bu yerli ve temiz kaynaklari enerjiye dönüstüren ekipmanlari da yerlilestiriyoruz"

Atilimlarin devam edecegini belirten Dönmez, söyle devam etti:

"Son 3-4 yilda elektrik üretim tesislerine ilave edilen kapasitenin neredeyse yüzde 90'indan fazlasi yenilenebilir enerji kaynaklarina dayali elektrik üretim tesislerinden olusuyor, hidrolik, günes, rüzgar, jeotermal, biokütle gibi. Artik bu yerli ve temiz kaynaklari enerjiye dönüstüren ekipmanlari da yerlilestiriyoruz. Su anda Karapinar'daki santral sahasinda kullanilan ekipmanin neredeyse yüzde 75-80'lik kismi Türkiye'de imal ediliyor."
Kaynak: AA