Dicle Elektrik, 59 Milyon Liralik Yatirimla SCADA Merkezi Kurdu

Dicle Elektrik, 2018 yilinda baslattigi ve ilk etabini Aralik 2020’de tamamladigi master projelerinden SCADA merkezini hizmete açiyor. Projeyle tüm bölgedeki sebekelerden gerçek zamanli veri alinarak, uzaktan kumanda edilebilecek.

Dicle Elektrik, 59 Milyon Liralik Yatirimla SCADA Merkezi Kurdu
Dicle Elektrik, 2018 yilinda baslattigi ve ilk etabini Aralik 2020’de tamamladigi master projelerinden SCADA (Denetim Kontrolü ve Veri Toplama) merkezini önümüzdeki günlerde açiyor. 29 milyon liralik bir proje ile yeni hizmet binasinda kurulan SCADA Projesi sayesinde tüm belgedeki sebekelerden gerçek zamanli veri alinarak, uzaktan kumanda edilebilecek. Bu da tüketicilerin daha kaliteli ve kesintisiz enerji almasini saglayacak. Dicle Elektrik Operasyonel Teknolojiler Müdürü Hüseyin Kirsan, Diyarbakir, Sanliurfa, Siirt, Sirnak, Batman ve Mardin’deki tüketicilere SCADA sayesinde daha kaliteli ve kesintisiz enerji verebileceklerini belirterek, “Bu sistem sayesinde sorumluluk bölgemizdeki dagitim merkezleri, kesici ölçü kabinleri ve trafo merkezlerini uzaktan kumanda edebilir, buralardan bilgi alabilir duruma geldik” dedi.

SCADA Projesini 2018’de imzalanan sözlesme ile baslattiklarini ifade eden Kirsan, 59 milyon lira yatirim bedeli ile gerçeklesen projenin ilk etabinin Aralik 2020’de tamamlandigini kaydetti.

Kirsan’in verdigi bilgiye göre, yer sikintisi yüzünden bu güne kadar fiziki olarak kurulamayan SCADA merkezi, yeni hizmet binasinin tamamlanmasi ile kuruldu ve çalismalar baslatildi.

Ariza kayit yönlendirme

Hüseyin Kirsan açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Dicle Elektrik SCADA Sistemi, Sanliurfa’da 29, Diyarbakir’da 35 ve Mardin’de 13 olmak üzere toplam 77 dagitim merkezi, 57 indirici trafo merkezi üzerine kurulmustur. SCADA Kontrol Merkezi’nin de bulundugu Diyarbakir’da, 6 bölgenin bagli bulundugu ariza kayit ve yönlendirme merkezi de yer almaktadir. 24 saat kesintisiz hizmet veren bu merkez, 6 bölgeden gelen ariza bilgilerini degerlendirmektedir. Bilgi islem altyapisi ile koordine edilen SCADA sistemi, uzaktan kontrol ve izlemeyi saglayarak, hizmet kalitesini bir adim daha öteye tasiyan modern bir elektrik sebekesi isletimi saglamaktadir.”

SCADA neler getirecek

SCADA Projesi ile isletimi daha verimli bir dagitim sebekesi olusturduklarini da kaydeden Kirsan, ilk etapta Diyarbakir, Sanliurfa ve Mardin’de elektrik arzinda yasanan iyilesmenin, 2021 yilindaki genisleme yatirimlari ile kisa sürede Batman, Siirt ve Sirnak’ta da yasanacagini söyledi.

Hüseyin Kirsan, SCADA’nin neler getirecegini ise söyle anlatti:

“Elektrik dagitim sebekesindeki hangi trafo merkezinin devre disi kaldigi, trafo merkezlerinden hangi oranda güç çekildigi izlenebilmektedir. Bir ariza durumunda hangi trafo merkezinin devre disi kaldigi aninda görülebilmekte, sahadaki acil durum ekiplerinin arizaya hizli müdahale etmesi saglanmaktadir. Elektrik kesintilerine aninda müdahale edilerek, kesinti süreleri en aza indirilmektedir. Dicle Elektrik dagitim sebekesi hakkinda, toplanan teknik ve istatistiksel bilgiler sayesinde, yatirim ve bakimlarin etkin yönetimi saglanmaktadir. Etkin noktalarda bakim ve tamiratlar ile alternatif besleme kaynaklari sayesinde teknik kayiplar azaltilmaktadir.”

“360 derece kontrol imkani sagliyor”

SCADA Projesi sayesinde enerji tedariginde 360 derece kontrol imkanina kavusulacagini belirten Operasyonel Teknolojiler Müdürü Hüseyin Kirsan, “SCADA/DMS sistemi, sebekenin online izlenmesi ve kumanda edilmesini saglarken, ayni zamanda sebekeden elde edilen veriler ile sistem istatistikleri üzerinde mühendislik analizlerine de olanak saglamaktadir. SCADA’nin kurulmasi ile; EPDK’nin dagitim sirketlerinden talep edecegi veriler için hazirlik yapilabilecek. Dagitim sebekesine uzaktan müdahale ve anahtarlamalar yapilabilecek. Teknik kayiplarin hesaplanmasi ve düsürülmesi imkani saglanacak. Komple enerjisiz kalma gibi süreçlerde yeniden toparlanma süresi kisalacak. Acil durum ekipleri ve bakim ekiplerinin hareket kabiliyeti artacak. Elektrik dagitimindaki tedarik sürekliligi ve teknik kalitenin takip edilmesi saglanarak tüketicilere kaliteli enerji verilmesi imkanlari artacak. Bölgedeki enerji akisinin gerçek zamanli olarak izlenmesi saglanacak. Gerek çalisanlarin gerekse dagitim sistemine bagli müsterilerin emniyeti artirilacak. Is güvenligi ve is gücü tasarrufu ile çevreye verilen emisyon azaltilacak" diye konustu.

Kaynak: İHA