Çin, Yaptirimlara Karsi Koymayi Amaçlayan Yasal Düzenlemeyi Kabul Etti

Çin'de, ülkenin farkli gerekçelerle hedef alindigi yaptirimlara karsi koymayi öngören yasal düzenleme yasama organindan geçti.

Yerel basindaki haberlere göre, "Çin Karsiti Güçlere Yaptirim Yasasi" adi verilen düzenleme, Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesince kabul edildi.

Düzenlemenin "diger ülkelerin Çin'e yönelik yaptirim girisimlerine karsi önlemler almak için yasal temel olusturmayi amaçladigi" belirtildi.

Düzenlemenin kabulünün, Çin'in son dönemde ihtilaflar yasadigi ABD öncülügündeki G7 ülkelerinin bugün Londra'da yapacaklari zirvenin öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Çin hükümeti, ABD ve Batili ülkeler ile son dönemde Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yasayan Müslüman azinligina yönelik hak ihlali iddialari, Tayvan ve çevresindeki güvenlige tehdit olarak algilanan eylemler nedeniyle ihtilaf yasiyor.

Eski ABD Baskani Donald Trump, fikri mülkiyet haklarinin ihlali, Çinli teknoloji sirketlerinin yarattigi güvenlik tehditleri ve Hong Kong Özel Idare Bölgesi'nin özerkligini ve demokratik yönetim biçimini tehdit eden adimlar nedeniyle Çin'e yaptirim uygulamisti.

Öte yandan ABD, Ingiltere, Kanada ve Avrupa Birligi (AB) ülkeleri, Sincan meselesi nedeniyle bu yilin basinda Pekin'e yaptirim kararlari almisti.

Kaynak: AA