Zeytinburnu'nda 'Uygurlar Için Birlesmis Milletler Göreve' Konulu Program Düzenlendi

Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformunca, "Uygurlar Için Birlesmis Milletler Göreve" konulu program düzenlendi.

Zeytinburnu Belediyesi Kazliçesme Kültür Merkezi'ndeki etkinlik, Kur'an-i Kerim tilavetiyle basladi.

Programin açilisinda konusan Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Abdürresit Cemil Karluk, BM'ye üye Islam ülkelerine çagri yaparak, "Ikinci Endülüs faciasini yasamak istemiyorlarsa gaflet uykularindan uyanmalari gerekiyor. Biz bugün diyoruz ki 'BM, Uygurlar için harekete geçsin'. BM harekete geçmedi ama BM'yi harekete geçirecek olan bizimle kandas ve dindas olan üye ülkelerin siyasileri, elitleri harekete geçmelidir. Dogu Türkistan meselesi hiçbir partinin meselesi degildir, insanlik meselesidir'' ifadelerini kullandi.

Çin Toplama Kampi Magdurlari Platformu adina basin açiklamasini okuyan Mirzehmet Ilyasoglu, Türkiye genelinde imza kampanyasi baslattiklarini ve toplanan imzalarin yarin, 10 Aralik Dünya Insan Haklari Günü'nde BM'ye gönderilecegini söyledi.

Ilyasoglu, sunlari kaydetti:

"BM'yi, kendi misyonuna uygun hareket ederek bu imzalari dikkate almaya, 21. yüzyilda Çin'in soykirimina maruz kalan Uygurlar basta olmak üzere Dogu Türkistanlilarin en temel haklarinin korunmasi için somut adimlar atmaya çagiriyoruz. Eger iddia ettiginiz gibi güçlüden, zalimden degil, adaletten, hakkaniyetten, demokrasi ve insan haklarindan yanaysaniz lütfen Dogu Türkistan'da yasananlari artik görün, yükselen feryadi duyun ve geregini yapin. Sayet sirf çikar kaygisindan dolayi soykirim dikkate alinmaz ve geregi yapilmaz ise bölgede yasanmaya devam eden soykirimdan basta BM olmak üzere sessiz kalan tüm devletler, hükümetler, STK'lar en az Çin kadar sorumlu olacaktir."

Basin açiklamasi sirasinda Uygur Türkleri, haber alamadiklari yakinlarinin fotograflariyla sahnede bekledi.

Programa, Türkiye'de yasayan çok sayida Uygur Türkünün yani sira AK Parti Istanbul Il Baskanligi Insan Haklari Komisyon Baskani Yildiz Konal Süslü, IYI Parti Istanbul Il Baskani Bugra Kavuncu, HÜDA PAR Istanbul Il Baskani Isa Güvendik, Büyük Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Gökhan Özdogan ve STK temsilcileri katildi.

Kaynak: AA