Ürdün Tartismalara Yol Açan Amira Filmini Oscar Adayligindan Çekti

Ürdün Kraliyet Film Komisyonu, Israil hapishanelerindeki Filistinli tutuklularin "sperm kaçirma" yoluyla baba olma sürecini çarpittigi gerekçesiyle tepki toplayan Amira filmini Oscar adayligindan çekme karari aldi.

Komisyonun internet sitesinde yayimlanan açiklamada, filmle ilgili tartismalara deginilerek kararin gerekçesi anlatildi.

Açiklamada, "Filmin sanatsal degerini takdir ediyoruz ve bunun Filistin davasini veya mahkumlarin davasini hiçbir sekilde etkilemedigine inaniyoruz. Aksine, onlarin zor durumlarina, direnislerine ve isgale ragmen onurlu bir yasam özlemlerine isik tutuyor." degerlendirmesinde bulunuldu.

Komisyon tarafindan kurulan ve diger filmler arasindan Ürdün'ü temsil etmesi için Amira'yi seçen bagimsiz komite üyelerinin de ayni görüste oldugu aktarilan açiklamada, Filmin Venedik (Italya), El-Cune (Misir) ve Kartaca (Tunus) gibi birçok uluslararasi film festivalinde ve Amman'daki Kerame Insan Haklari Film Festivali'nde basariyla gösterildigi kaydedildi.

Açiklamada, su ifadelere yer verildi:

"Ancak filmin ortaya çikardigi büyük tartisma ve bazilari tarafindan Filistin davasina zarar verdigi seklinde yorumlanmasinin gölgesinde mahkumlarin ve ailelerinin duygularina saygi nedeniyle Kraliyet Film Komisyonu ülkeyi temsil etmesi için seçilen Amira filmini Oscar'a aday göstermekten vazgeçme karari aldi."

- Ürdün Gazeteciler Sendikasinin tepkisi

Öte yandan Ürdün Gazeteciler Sendikasi Baskani Rakan es-Seayide de yaptigi yazili açiklamada, Amira filminin, her türlü direnisi bastirmak ve sona erdirmek için çalisan Israil'e karsi Filistin ve Arap mücadelesinin seyrine agir bir saldiri olusturdugu, yapimi ve yönetmenliginden senaryo yazimina kadar filmin tamaminin "Arap sinema tarihinin yüz karasi" oldugu yorumunu yapti.

Filmin Ürdün'ün Oscar adayi seçilmesinden üzüntü duydugunu aktaran Seayide, "Filmin sahnelerinin Ürdün'de çekilmesi ve uluslararasi film festivallerinde gösterilmesi, Filistin'i savunmak için sehit düsen Ürdünlü sehitlerin kanina ve esirlerin mücadelesine hakarettir." ifadelerini kullandi.

Misirli Muhammed Diyab'in yönetmenligini yaptigi Amira filmi, gelecek sene yapilacak Akademi Ödülleri'nde (Oscar) Ürdün'ün adayi olarak belirlenmisti.

Ürdün, Misir ve Filistin ortak yapimi film, Israil'in Megiddo Hapishanesi'nde tutuklu olan babasindan elde edilen "kaçak sperm" yoluyla dünyaya gelen "Amira" adli bir kizin, babasinin bir Israilli oldugunu ögrenmesini konu ediniyor.

Filistinli tutuklularla ilgilenen kurumlar, filmin tutuklularin “sperm kaçirma” yoluyla dünyaya gelen çocuklarinin soyundan süphe edilmesine neden oldugunu ve onlarin fedakarliklarini hiçe sayarak sanatsal kazanim elde etmeyi amaçladigini belirtiyor.

Kaynak: AA