Suudi Arabistan Disisleri Bakani, Ülkesi Ile Lübnan Arasinda Kriz Olmadigini Açikladi Açiklamasi

'Önemli olan gerçek reformlari görmemiz. Lübnan'daki kriz Hizbullah ile halk arasinda'

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, ülkesi ile Lübnan arasinda bir kriz olmadigini, krizin Hizbullah ile Lübnan halki arasinda oldugunu söyledi.

Faysal bin Ferhan, Bahreyn'in baskenti Manama'daki temaslari kapsaminda mevkidasi Abdullatif ez-Zeyyani ile görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisinda konustu.

Lübnan'da geçen hafta istifa eden eski Enformasyon Bakani George Kardahi'nin sözlerinin yol açtigi gerilimi degerlendiren Bin Ferhan, "Suudi Arabistan ile Lübnan arasinda kriz yok. Önemli olan gerçek reformlari görmemiz. Lübnan'daki kriz Hizbullah ile halk arasinda." dedi.

Bin Ferhan, "Lübnan hükümetinin sözlerini degil, icraatlarini görmeliyiz." diye konustu.

Suudi Bakan, Iran'in nükleer programiyla ilgili Avusturya'nin baskenti Viyana'da yapilan görüsmelere iliskin ise, "Nükleer müzakerelerin verimli geçmesini ve Körfez ülkelerinin çikarlarini korumasini ümit ediyoruz." ifadelerini kullandi.

- Ne olmustu?

Lübnan Enformasyon Bakani George Kardahi, 27 Ekim'de yayimlanan bir televizyon programinda, Yemen'deki tutumu nedeniyle Suudi Arabistan'a yönelik suçlayici ifadeler kullanmisti.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahli bir örgüt olarak kendi topraklarini savunduklarini düsünüp düsünmedigine" iliskin soruya Kardahi, "Tabii ki topragini koruyor. Sahsi görüsüm, Yemen'de bu savasin sona ermesi gerekiyor. Savas uçaklariyla evler, binalar, köyler ve sehirler saldirilara maruz kaliyor." yanitini vermisti.

Özellikle Riyad yönetiminin tepkisini çeken bu ifadeler üzerine Lübnan Basbakani Necib Mikati, yazili bir açiklama yayimlamis, Kardahi'nin sözlerinin hiçbir sekilde Lübnan'in Arap ülkeleri ve özellikle Suudi Arabistan ile siyasetini yansitmadigini bildirmisti.

Buna ragmen Suudi Arabistan ve Bahreyn 29 Ekim'de, Kuveyt ve Birlesik Arap Emirlikleri 30 Ekim'de, Yemen de 2 Kasim'da Lübnan'daki büyükelçilerini geri çagirmisti.

Açiklamalari ile diplomatik krize yol açan Kardahi, 3 Aralik'ta görevinden istifa ettigini duyurmustu.
Kaynak: AA