Pentagon Açiklamasi Misyon Degisikliginden Sonra ABD'nin Irak'taki Konuslanmasi Degismeyecek

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD öncülügündeki koalisyonun Irak’ta muharip misyonunun sonlandirilmasina iliskin, Amerikan ordusunun bu ülkede konuslu asker ve ekipmaninda herhangi bir degisiklik olmadigini, misyonun sadece tavsiye ve destek olarak degistigini söyledi.

Irak'in koalisyon güçleriyle son müzakereleri tamamladigi ve koalisyon güçlerine bagli muharip kuvvetlerin Irak'taki görevinin sona erdigi açiklamasina iliskin sorulari yanitlayan Kirby, Irak ile görüsmelerin uzun süredir devam ettigini kaydetti.

Kirby, ayrica Amerikan güçlerinin de bir süredir zaten bu ülkede muharip bir misyondan ziyade tavsiye ve destek amaçli çalismalar yaptiklarini dile getirdi.

Sözcü, "Irak’taki konuslanmamizda su an için önemli bir degisiklik olmayacak. 2 bin 500 asker halen olduklari yerde olacak, sayilari degismeyecek. Fiziksel konuslanmamiz degismeyecek. Bu ileride de degismeyecek demek degil elbette." dedi.

Irak ordusunun artik DEAS ile mücadele operasyonlarini kendi basina yürüttügünü kaydeden Kirby, ABD’nin sadece bu operasyonlarda tavsiyeler verdigini ve bu is birliginin devam etmesini beklediklerini dile getirdi.

Kirby, bugünden itibaren ABD’nin Irak’ta hava saldirilarini devam ettirip ettirmeyecegine iliskin sorulari ise ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanligina yönlendirerek bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadigini kaydetti.

Bir süredir ABD ile Irak arasinda ABD’nin bu ülkedeki askeri varligi konusunda teknik görüsmeler devam ediyordu.

Irakli yetkililer, koalisyon güçleriyle son müzakereleri tamamladiklarini ve koalisyon güçlerine bagli muharip kuvvetlerin Irak'taki görevinin sona erdigini duyurmustu.

Kaynak: AA