'Iç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi' Tamamlandi

Proje kapsaminda 500 iç güvenlik kuvveti mensubuna ve devlet memuruna egitim verildi, 7 bin 223 kisinin katildigi 128 etkinlik düzenlendi.

Iç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi kapsaminda, 500 iç güvenlik kuvveti mensubuna ve devlet memuruna egitim verildi.

Içisleri Bakanligi Kaçakçilik Istihbarat, Harekat ve Bilgi Toplama Dairesi Baskanliginca bir otelde düzenlenen ve Içisleri Bakani Süleyman Soylu'nun kapanis toplantisinda konusma yaptigi "Iç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Güçlendirilmesi Projesi" tamamlandi.

Birlesmis Milletler Kalkinma Programi'nin proje ile ilgili yaptigi yazili açiklamaya göre, iç güvenlik kuvvetlerinin sivil gözetimine yönelik 13 yillik ortak çalismalarini tamamlayan proje kapsaminda, Birlesmis Milletler Kalkinma Programi (UNDP), Avrupa Birligi (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti Içisleri Bakanligi, polisin ve diger kolluk kuvvetlerinin çalismalarinin insan haklari standartlarini desteklemesiyle vatandaslarin ihtiyaçlarini karsilamasini saglamada seffafligin ve hesap verebilirligin önemini vurguladi.

Üç faz boyunca 11,4 milyon avro finansmanla yürütülen sivil gözetim programi, polis, meclis, merkezi-yerel yetkililer, sivil toplum ve medya için politika tavsiyesi ile uygulamali egitimler sagladi.

Program kazanimlarinin arasinda, Türkiye'de 19 "Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu"nun bulundugu bir ag olusturulmasi da yer aldi.

Bu organlar, suçu meydana gelmeden önlemek amaciyla savunmasiz gruplarin ihtiyaçlarina özel ilgi göstererek, yerel kolluk endiselerini incelemek, yerel riskleri tespit etmek için yerel yetkilileriyle sivil toplum temsilcilerini bir araya getiriyor.

Söz konusu 19 kurulda, 133 farkli STK'nin temsilcileri dahil 600 üye bulunuyor.

Kurullarda bugüne kadar 425 yerel güvenlik eylem plani hazirlandi ve yarisi kamuoyunu bilinçlendirmeye ayrilmis 4 bin 250 planli faaliyetin haritasi çikarildi.

Bunun yani sira program, "Yerel Önleme ve Güvenlik Kurullari"nin çalismalarini desteklemek ve koordine etmek için çati kurulus görevi görecek bir Ulusal Suç Önleme Ofisi kurmaya yönelik taslak mevzuat hazirligini da destekledi. Bu yeni mevzuatin 2022'de kabul edilmesi bekleniyor.

Genis çapli ulusal ve uluslararasi uzmanliktan yararlanilarak, programin son fazinda da polis ve kolluk kuvvetleri gözetiminde sivillerin söz hakki sahibi olmasi için ulusal mevzuatin gelistirilmesine yardimci olundu. Yerel ve ulusal düzeyde farkindalik artirma faaliyetleri düzenlendi.

500 iç güvenlik kuvveti mensubuna ve devlet memuruna egitimler verildi ve ayrica 7 bin 223 kisinin katildigi 128 etkinlik düzenlendi.

Parlamenter gözetim, Içisleri Bakanliginin yani sira Türkiye Büyük Millet Meclisinin kilit ortak olarak katilimiyla temin edildi.

Sivil gözetimin soyut bir kavram gibi görünebilecegini söyleyen UNDP Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, kapanis toplantisinda yaptigi konusmada, sunlari kaydetti:

"Bu programda ortaklarimizin çalismalari, bilhassa yerel düzeyde fikrin elle tutulur bir gerçege dönüstürülmesine yardimci oldu. Su an vatandaslarin güvenlik ve emniyetle ilgili endiselerini dile getirebilecegi ve suç magduru olma olasiligi en yüksek gruplarinki de dahil acil toplum ihtiyaçlari konusunda kollugu harekete geçirebilecegi açik bir kanal bulunuyor. Vatandaslarin polislik önceliklerini belirlemeye katkida bulunacagi bir yapi tesis etmek suçlari önlemeye yönelik büyük bir adim."

AB Türkiye Delegasyonundan Alexander Fricke de "Avrupa Birligi Türkiye'nin güvenlik sektörü reformunu desteklemeye kararlidir. Seffaflik ve hesap verebilirlik AB için temel ilkelerdir ve bu girisim bu ilkeleri yansitan yasal ve kurumsal bir çerçeve olusturmaya yardimci olmustur." degerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: AA