California'da Iklim Degisikligiyle Mücadele Için Yemek Atiklari Degerlendirilecek

ABD'nin California eyaletinin, iklim degisikligi ile mücadele kapsaminda yiyecek atiklarinin degerlendirilerek çöpe gitmesini engelleyecek bir program üzerinde çalistigi belirtildi.

ABD'nin en kalabalik eyaleti California'nin, yemek atiklarini kompost ya da enerjiye dönüstürmeyi planladigi bildirildi.

Vermont'tan sonra ABD'de benzer bir programi baslatacak ikinci eyalet olacak California'nin, metan gazi emisyonunu azaltmak amaciyla bu tür atiklari kompost ya da biyogaza dönüstürerek degerlendirecegi açiklandi.

Buna göre, Ocak 2022'den itibaren evlerdeki yiyecek atiklari, çöp yerine özel kutularda toplanacak, süpermarketler, tüketilebilecek durumda olan yiyecekleri asevlerine bagislamak zorunda olacak.

Eyalet, 2025'e kadar çöpe giden yiyecek atiklarini yüzde 75 azaltarak, 23 milyon tondan 5,7 milyon tona düsürmeyi hedefliyor.

California Geri Dönüsüm ve Geri Kazanim Dairesi, eyalette yiyecek ve bahçe artigi gibi organik atiklarin, toplam çöpün yaklasik yarisini, eyaletin metan emisyonunun da beste birini olusturdugunu dile getiriyor.

ABD Tarim Bakanligi verilerine göre, ülkede yiyeceklerin yaklasik yüzde 40'i çöpe atiliyor.

Kaynak: AA