Ingiltere'de Basbakan Ve Ekibi Yasak Noel Partisi Nedeniyle Baski Altinda

Ingiltere'de Basbakan Boris Johnson'in yalanlamasina ragmen geçen yil yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yasaklari ihlal edilerek Basbakanlik'ta parti düzenlenmesine iliskin bir video ortaya çikarken, muhalefet ve yakinlarini virüs nedeniyle kaybedenler Johnson ve ekibine tepki gösterdi.

ITV tarafindan elde edilen videoda, üst düzey Basbakanlik (10 Numara) personellerinin bir Noel partisi düzenlemekle ilgili saka yaptiklari görülüyor.

Basbakan'in o dönemki basin sekreteri Allegra Stratton'a, geçen yil aralik ayinda bir basin toplantisinin provasi sirasinda meslektaslari tarafindan tepki çeken parti hakkinda soru soruluyor.

18 Aralik'taki Noel partisinden 4 gün sonra kaydedilen görüntüde, gazeteci gibi davranan meslektaslarinin sorularina sakaci bir tonla yanit veren Stratton, "Eve gittim." derken, bir yardimcisinin "Parti degildi, peynir ve sarapti." diye saka yaptigi duyuluyor.

Stratton ise bunun üzerine, "Bu hayali parti bir is toplantisiydi ve sosyal mesafe yoktu." diyor.

- Muhalefet tepkili

Görüntünün yayinlanmasinin ardindan Basbakanlik, bir parti yapilmadigi konusunda israr ederken, muhalefet Johnson'a tepki gösterdi.

Ana muhalefetteki Isçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, "Hükümet kurallari çignedi, parti verdiler ve simdi gülüyorlar." açiklamasinda bulundu. Basbakan'i "halki aptal yerine koymakla" suçlayan Starmer, Johnson'in "dogruyu söyleyip özür dilemesi" gerektigini belirtti.

Iskoç Ulusal Partisi'nin meclis grubu lideri Ian Blackford ise Noel partisiyle ilgili haberlerin dogru çikmasi durumunda, Basbakan'in "istifa etmesini" istedi.

Geçen sene herkese evde kalmalarinin söylendigini hatirlatan Blackford, videonun Basbakan'in cevap vermesi gereken çok seyi ortaya çikardigini kaydetti.

BBC'ye konusan Johnson'in lideri oldugu Muhafazakar Parti'nin önde gelen isimlerinden Owen Paterson da "Hükümet tarafindan hayatlarinin sonunda sevdiklerini görmeleri engellenen insanlar, aptal olduklari sonucuna varacak." degerlendirmesini yapti.

- "Ne kadar utanç verici oldugunu anlatacak hiçbir kelime yok"

Kovid-19 nedeniyle ailelerini kaybedenler de Johnson ve ekibine tepki gösterdi. Adalet Isteyen Acili Kovid-19 Aileleri adli olusumun sosyal medya hesabindan yapilan açiklamada, "Boris Johnson'in ekibinin kendi koymus olduklari kurallari çignedikleri için gülmeleri, diger insanlarin ise bu kurallara uyarak sevdiklerine sadece bir ekrandan veda etmelerinin ne kadar üzücü ve utanç verici oldugunu anlatacak hiçbir kelime yok." ifadeleri kullanildi.

Virüs nedeniyle annesini kaybeden Lindsay Jackson da Sky News'e yaptigi açiklamada, video karsisinda "tiksindigini" belirterek, "Kendi agizlarindan duyuyorsunuz. Ingiliz halki için kurallari koyup saatler içinde bunlari kendileri ihlal ediyorlar." dedi.

Demokratik bir ülkede kurallarin herkesi bagladigi, kimsenin yasalarin üstünde olamayacagini vurgulayan Jackson, "Boris Johsan'a yasalarin, o ve ekibini de bagladigina dair bir ders verilmeli." diye konustu.

- Tartismali Noel partisi

Hükümet, geçen hafta ilk kez Daily Mirror gazetesi tarafindan haber yapilmasinin ardindan baski altinda.

Haberde, resmi Noel partisinin kisitlamalar nedeniyle iptal edildigini ancak personelin resmi olmayan bir toplanti düzenledigini yazilmisti.

Bazi kaynaklar da BBC'ye yaptiklari açiklamalarda, parti oyunlarinin oynandigini, yiyecek ve içecek servisi yapildigini, partinin gece yarisindan sonra da devam ettigini ve buna birkaç düzine kisinin katildigini söylemisti.

Partiye iliskin sorula üzerine Johnson, Kovid-19 kurallarinin çignenmemesinden "memnun" oldugunu söylese de o sirada yürürlükte olan kisitlamalar kapsaminda bu tür etkinlikler yasakti.

Kaynak: AA