Ingiltere'de Basbakan'in Sözcüsü 'Noel Partisi Videosu' Nedeniyle Istifa Etti

Ingiltere'de Basbakan Boris Johnson'in sözcülerinden Allegra Stratton, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsaminda yasak olmasina ragmen geçen sene Basbakanlik'ta düzenlenen Noel partisiyle ilgili saka yaptigini gösteren bir videonun ortaya çikmasinin ardindan istifa etti.

Johnson'in Iklim Degisikligi Konferansi (COP) Sözcüsü gözyaslari içinde yaptigi açiklamada, istifa kararini, videonun Kovid-19'la mücadelede dikkatleri dagittigi için aldigini söyledi.

Ingiliz halkinin, salginla savasta çok büyük fedakarliklar yaptigini kaydeden Stratton, "Söylediklerim, insanlarin uymak için her seyi yaptiklari kurallari, hafife aliyor gibi görünüyordu. Amacim asla bu degildi. Hayatimin geri kalaninda bu sözler için pismanlik duyacagim ve hepinize bunun için derinden özürlerimi sunarim." dedi.

- Tartismali Noel partisi

Hükümet, geçen hafta ilk kez Daily Mirror gazetesi tarafindan haber yapilan parti iddialarinin ardindan baski altinda.

Haberde, resmi Noel partisinin kisitlamalar nedeniyle iptal edildigi ancak personelin resmi olmayan bir toplanti düzenledigi yazilmisti.

Bazi kaynaklar da BBC'ye yaptiklari açiklamalarda, parti oyunlarinin oynandigini, yiyecek ve içecek servisi yapildigini, partinin gece yarisindan sonra da devam ettigini ve buna birkaç düzine kisinin katildigini söylemisti.

- Tepki çeken video

Basbakan ve Basbakanlik bir parti yapildigi yönündeki iddialari reddetse de dün ITV tarafindan elde edilen videoda, üst düzey Basbakanlik (10 Numara) personelinin bir Noel partisi düzenlemekle ilgili saka yaptiklari görüldü.

18 Aralik'taki Noel partisinden 4 gün sonra kaydedilen görüntüde, gazeteci gibi davranan Basbakanlik çalisanlari, Basbakan'in o dönemki basin sekreteri Allegra Stratton'a partiyle ilgili soru soruyor.

Sorularina sakaci bir tonla yanit veren Stratton, "Eve gittim." derken, bir yardimcisinin "Parti degildi, peynir ve sarapti." diye saka yaptigi duyuluyor.

Bunun üzerine "Bu hayali parti bir is toplantisiydi ve sosyal mesafe yoktu." diyen Stratton, daha sonra "Bu kaydediliyor mu?" diye soruyor.

- Johnson özür diledi

Ingiltere Basbakani Johnson, bugün video nedeniyle özür dilerken, istifa çagrilarini reddetmisti. Videoyu görünce çok sinirlendigini kaydeden Johnson, konunun incelenmesi ve Kovid-19 kurallarini ihlal ettigi belirlenen çalisanlar hakkinda disiplin islemi yapilmasi için talimat verdigini duyurmustu.

Johnson, konuya iliskin ilk haberlerin ardindan, Kovid-19 kurallarinin çignenmemesinden "memnun" oldugunu söylese de o sirada yürürlükte olan kisitlamalar kapsaminda bu tür etkinlikler yasakti.

Kaynak: AA