Fransa Senatosu'nda Ankara Anlasmasi'nin 100. Yili Konferansi

Fransiz Senatosu Türkiye Dostluk Grubunun himayesinde "Ankara Anlasmasi’nin 100. Yili" Konferansi düzenlendi.

Fransa Senatosu'nda Ankara Anlasmasi'nin 100. Yili Konferansi


Fransiz Senatosu Türkiye Dostluk Grubunun himayesinde, Fransa ve Türkiye arasinda köprü kurmayi hedefleyen Comite France-Turquie Dernegi tarafindan Ankara Anlasmasi’nin 100’ncü yili kapsaminda konferans düzenlendi.

Konferansin açilis konusmasini Comite France-Turquie Dernegi Baskani Marc Büker yapti. Büker, konferansin muhtevasini açiklayarak Fransa ile Türkiye Arasinda 100 yil önce yapilan anlasmanin konusmacilar tarafindan ele alinacagini söyledi.



"Fransa, TBMM hükümetini taniyan ilk batili müttefik ülke"

Konusmacilardan Fransiz Senatosu Türkiye Dostluk Grubu Baskani Senatör Jean-Claude Requier, Fransa’nin, 100 yil önce imzalanan Ankara Anlasmasi ile Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün basinda bulundugu Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetini ve Misak-i Milli’yi taniyan ilk batili müttefik devlet olduguna dikkat çekti. Tarihçi Alexandre Jevakof ise "Fransa ile Türkiye, Birinci Dünya Savasi’nin çalkantilarina ragmen Ankara Anlasmasi ile yüzyillarca süren dostluklarini nihayet yeniden kurdu" ifadelerini kullanarak iki ülke arasindaki iliskilerin ticari ve siyasi olarak yillardir devam ettigini vurguladi.

"Fransa ile Türkiye arasindaki iliskiler devam etmektedir"

Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Ali Onaner ise, "Fransa, yaklasik 100 yil önce imzalanan ve Ankara ya da Franklin-Bouillon Anlasmasi olarak bilinen anlasmayla, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün basinda bulundugu Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetini ve Misak-i Milli’yi taniyan ilk batili müttefik devlet oldu. Türkiye, Fransa’yla birlikte birçok kurulus içinde birlikte hareket eden ülke oldugu gibi Fransa ile Türkiye arasindaki iliskiler devam etmektedir" dedi.



Fransa Disisleri ve Avrupa Birligi Islerinden Sorumlu Büyükelçi David Cvach da Türkiye’nin Avrupa Birligi’ne üyelik sürecinde zaman zaman ilerleme kaydedildigini, ancak aksamalar oldugunu, zamanla bunlarin da asilabilecegini söyledi.



Fransa Senatosunda düzenlenen Ankara Anlasmasi’nin 100’ncü Yili Konferansini izleyenler arasinda; TBMM Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Baskani, Sanliurfa Milletvekili Mehmet Kasim Gülpinar baskanligindaki Kocaeli Milletvekili Emine Zeybek, Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal, Osmaniye Milletvekili Baha Ünlü, Isparta Milletvekili Aylin Cesur’dan olusan Dostluk Grubu heyeti de yer aldi.
Kaynak: İHA