Kanada'da Seker Hastalarinin Insülin Ihtiyaci Için Yeni Bir Yöntem Gelistirildi

Kanada’da gerçeklestirilen tibbi bir çalisma, kök hücre temelli bir tedavi yolu ile seker hastalarinin ihtiyaci olan insülinin vücutta üretilebilecegini ortaya koydu.

Kanada’nin British Columbia Üniversitesi ve Vancouver Coastal Health (VCH) arastirmacilarindan olusan bir ekip tarafindan yürütülen ve türünün ilk örnegi olan çalisma, kök hücrelerle asilanmis küçük bir implantin, vücudun kendi basina insülin üretmesine yardimci olabilecegini gösterdi.

Çalismaya iliskin CTV’ye konusan Vancouver General Hospital endokrinologu Dr. David Thompson, "artik Tip-1 diyabet hastalari için daha önce hiç var olmayan bir umut var" dedi.

Çalisma sonucu, 25 kurus büyüklügünde bir cihazin, Tip 1 türü diyabeti olan on bes hastanin karin derilerinin altina yerlestirildigini belirten Dr. Thompson, "Cihaz, laboratuvarda yetistirilen tek bir kök hücre dizisinden üretilen ve kan sekerini kontrol eden hormon olan insülini yapmaktan sorumlu milyonlarca hücre içeriyor" dedi.

Cell Stem Cell isimli bilimsel derginin son sayisinda da yayimlanan çalismada, implanttaki hücreler tarafindan salinan insülin miktarini ölçmek için, insülin olusumunun bir yan ürünü olarak kana salinan bir amino asit zinciri olan C-peptidi kullanildi.

Seker hastalarinin kullandigi enjekte edilen insülinlerin C-peptid üretmedigi hatirlatilan çalismanin bulgularina göre, katilimcilarin C-peptid seviyeleri yemek yedikten sonra yükseldigi ve dogal olarak insülin ürettiklerine dair kanitlar gösterdigi belirtildi.

Çalismadaki hastalarin ayrica hedef kan sekeri araliginda yüzde 13 daha fazla zaman harcadiklari ve bazilarinin da implant sayesinde enjekte ettikleri insülin miktarini azaltabildikleri tespit edildi.

CTV’nin görüslerine yer verdigi Toronto'daki Mount Sinai Hastanesi Diyabet Klinik Arastirma Birimi Direktörü Dr. Bruce Perkins, "Bunun genis kapsamli tedavi ve diyabetli herkes için hazir oldugu asamada degiliz. Fakat Tip 1 diyabetli bir insana insülin üretebilen hücrelerin yerlestirilmesi ve bu hücrelerin bir miktar insülin üretip bir yil hayatta kalmasi fikri ileriye dogru atilmis harika bir adim." dedi.

Kaynak: AA