Otomobilin Çarptigi Sahin, Yeniden Dogaya Salindi

Aydin’in Söke ilçesinde bir otomobilin çarptigi sahinin yardimina EKODOSD kostu, Çarpmanin etkisiyle baygin sekilde yola savrulan sahin, kontrollerin ardindan tekrar dogaya salindi.

Otomobilin Çarptigi Sahin, Yeniden Dogaya Salindi
Dogal güzelliklerinin yani sira yaban hayatinin da önemli yuvalarindan olan Büyük Menderes Havzasi, binlerce hayvan türüne kucak açmaya devam ederken, bu bölgede bulunan yaklasik 30 kilometrelik karayolunda ise her yil 400’e yakin yaban hayvani seyir halindeki araçlarin çarpmasi sonucu ölüyor. Yaban hayvanlarinin geçis güzergahlarindan olan Asagi Büyük Menderes Havzasi bölgesindeki karayolunda ise geçtigimiz gün, yirtici kus türlerinden olan sahine otomobil çarpti. Çarpmanin etkisiyle sahin, yola savrulurken çarpan araç ise yoluna devam etti. O esnada olaya sahit olan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü, yola savrulan sahinin yardimina kostu. Baygin sekilde yola savrulan sahini alan Sürücü, klinige götürerek veteriner kontrolüne alindi. Gerekli kontrollerin ardindan bir gün gözetimde tutulan sahin, Baskan Sürücü tarafindan yeniden doga salindi.

“Ne yazik ki duyarsiz kaldi”

Sosyal medya üzerinden yasanilan olayi anlatan Baskan Sürücü; “Bu önemli doga alanlarindaki yaban hayvanlari beslenme, barinma ve üreme amaciyla sürekli bu dogal alanlara hareket halindedir. Yaban hayvanlari etkilesim halinde olduklari diger dogal alanlara geçiste, Söke, Milas, Bodrum ve Didim gibi önemli turizm kentlerine ulasimi saglayan yaklasik 30 km.lik karayolunu kullanmaktadir. Yaban hayvanlarinin yolun diger alaninda kalan bölgeye geçislerde çarpilmadan geçmeye yarayan ekolojik geçisler olmadigindan, hemen her yil yaklasik 400’e yakin yaban hayvani çarpilarak ölmektedir. Tilki, çakal, porsuk, sansar, domuz, gelincik, saz kedisi, su samuru, kaplumbaga, yilan, kertenkele gibi hayvanlardan sonra, yirtici bir kus türü olan sahin de bir araç tarafindan çarpildi. Bir arastirmadan Söke’ye dogru giderken, yanimizdan süratli geçen bir araç hemen önünde havalanmaya çalisan yirtici kuslardan bir sahini çarpti. Sürücü durmadi. Kus birkaç metre havalanarak tekrar yola düstü, çirpinmaya basladi.

Aracimizi durdurarak sahini almak istedik. Ancak yogun trafikteki araçlara durmalari için uyarmaya çalissakta, ne yazik ki araçlar duyarsiz bir sekilde yine ayni hizla geçislerini devam ettiler. Yolun güvenli oldugu bir an sahini alabildik. Yaptigimiz kontrollerde kusun bayildigini fakat yasadigini gördük. Yolda ayilan sahini veteriner kontrolü yaptirdik, herhangi bir yara ve bulguya rastlanmadi. Bir gece gözetim altinda tuttuk. Daha sonra tekrar dogal yasam alanina götürerek güvenli bir yerde dogaya saldik” dedi.

“Ekolojik köprüler yapilmali”

Yasanan olayin ardindan dogal yasam alanlarinin bulundugu bölgelerdeki sürücüleri daha duyarli olmaya davet eden Baskan Sürücü; “Birçok yaban hayvani türünün çarpildigi ölüm yolu olarak bilinen karayolunda kuslar da çarpiliyorsa bir eksiklik var demektir. Yolun düz olmasi birçok sürücüye hiz yapmalari açisindan çok cazip gelmektedir. Bu yolu insanlar kullandigi kadar, birçok yaban hayvani ve kuslarda dogal alanlara geçislerde kullanmaktadir. Karayolu kenarina konulan küçük tabelalar önlem için bir yarar getirmemekte, sürücüler bunun farkina bile varmamaktadir. Söke Ovasi’ni geçen karayolunun her girisine de, ekolojik açidan çok önemli bir alana girildigini hatirlatan büyük boyutlu totem tabelalar dikilmeli ve yolun altinda bulunan menfezler yaban hayatinin geçisine uygun bir sekilde ekolojik geçis düzenlemeleri yapilmali, sürücüler de bu konuda duyarli olmalidir. Burada alinacak önlemler, Asagi Büyük Menderes Havzasi’nin biyolojik çesitliliginin saglikli bir sekilde devam etmesi için çok önemlidir. Ülkemizde bazi otobanlara ekolojik köprüler insa etmeye baslayan Karayollari Genel Müdürlügü, Söke - Bodrum yoluna da ayni duyarliligi göstermesini bekliyoruz. Bu hem yaban hayatinin saglikli bir sekilde devam etmesi, hem de turizm yolu olmasi açisindan ülkemizin bu konuya verdigi önem ve duyarliligi gösterir” dedi.

Kaynak: İHA