Fransa'da Sagci Cumhuriyetçi Parti'den Ilk Kez Kadin Cumhurbaskani Adayi

Fransa’da sagci Cumhuriyetçi Parti’nin cumhurbaskani adayi Ile-de-France Bölge Baskani Valerie Pecresse’i olurken, Pecresse Cumhuriyetçi Parti’nin ilk kadin cumhurbaskani adayi olarak kayitlara geçti.

Fransa'da Sagci Cumhuriyetçi Parti'den Ilk Kez Kadin Cumhurbaskani Adayi
Fransa’da seçim maratonu basliyor. Fransa’nin baskenti Paris’in de içinde bulundugu Ile-de-France Bölgesi’nin Baskani Valerie Pecresse sagci Cumhuriyetçi Parti’deki ön seçimleri kazanarak, partinin 2022’deki cumhurbaskani adayi oldu.

Parti içinde yapilan seçimde oylarin yüzde 60,95’ini alan Pecresse, Cumhuriyetçi Parti’nin kongresindeki ikinci turda Alpes-Maritimes Bölgesi milletvekili Eric Ciotti’yi maglup etti.

Cumhurbaskanligi seçimlerinde Cumhuriyetçi Partiyi temsil eden ilk kadin aday olan Pecresse düzenledigi basin toplantisinda, "Fransizlarin gururunu geri getirmeye ve Fransizlari korumaya taahhüt ediyorum. Ülkemize birligini, haysiyetini ve gururunu geri verecegiz. Ülkemize birligini, haysiyetini, gururunu geri verecegiz" ifadelerini kullandi.

Fransizlar, 10 Nisan 2022 ve 24 Nisan 2022 tarihlerinde bes yillik süre için ülkenin yeni cumhurbaskanini seçmek üzere sandik basina gidecek. Birçok aday, 2022 cumhurbaskanligi seçimlerinde adayligini ilan ederken, seçimin 10 Nisan’daki ilk turunda yer almak için kendilerini destekleyen seçilmis yetkililerden 500 imza toplamalari gerekiyor.

Su ana kadar, Paris Belediye Baskani Anne Hidalgo, Cumhuriyetçi Halk Birligi Partisi’nin Kurucusu François Asselineau, Hauts-de-France Bölgesi Baskani ve eski Bakan Xavier Bertrand, asiri sagci Ulusual Cephe Partisi Lideri Marine Le Pen, Ayaga Kalk Fransa Partisi Lideri Nicolas Dupont-Aignan, Boyun Egmeyen Fransa Partisi Lideri Jean-Luc Mélenchon, Halkin Yolu Partisi Lideri Jean-Frédériç Poisson, Isçi Mücadelesi Partisi’nden Nathalie Arthaud, Direnelim Partisi’nden milletvekili Jean Lassalle, Fransiz Komünist Partisi Lideri Fabien Roussel, Vatanseverler Partisi’nden Florian Philippot, Yeni Antikapitalist Partisi’nden Philippe Pouton ve solcu Eski Ekonomi, Üretken Iyilestirme ve Dijital Bakani Arnaud Montebourg resmi olarak cumhurbaskanligi seçimleri için adayliklarini ilan etti.

Fransa’nin mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un ise ocak ayinda cumhurbaskanligina adayligini açiklamasi bekleniyor.2022 Fransa cumhurbaskanligi seçimi, 5’inci Cumhuriyet Dönemi’nin 12’inci cumhurbaskanligi seçimi olacak.
Kaynak: İHA