Tunus'ta Maaslarini Alamayan Milletvekillerinden 'Istifaya Zorlandiklari' Iddiasi

Tunus Meclisi Medya ve Iletisimden Sorumlu Baskan Yardimcisi Maher elMezyub: 'Kamudaki eski görevlerine dönmek isteyen milletvekillerinden kanuna ve Anayasa'ya aykiri olarak istifa etmeleri isteniyor. Milletvekili maasi alamadigi için eski görevlerine dönmek isteyen parlamenterlere bu sekilde santaj yapiliyor'

Tunus'ta 25 Temmuz'dan bu yana Meclisin kapali oldugunu ve maaslarinin ödenmedigini belirten milletvekilleri kamudaki eski görevlerine dönebilmek için vekillikten istifa etmelerinin istenmesine tepki gösterdi.

Tunus Meclisi Medya ve Iletisimden Sorumlu Baskan Yardimcisi Maher el-Mezyub, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Tunuslu parlamenterlere hükümet yetkilileri tarafindan santaj yapildigina iliskin Cenevre'deki Parlamentolararasi Birlik Insan Haklari Komisyonu Baskanligina sikayette bulundugunu” söyledi.

Maaslarini alamayan parlamenterlerin kamudaki eski görevlerine dönme talebinin devlet yetkililerince "firsata dönüstürülmeye çalisildigini" savunan Mezyub, "Kamudaki eski görevlerine dönmek isteyen milletvekillerinden kanuna ve Anayasa'ya aykiri olarak istifa etmeleri isteniyor. Milletvekili maasi alamadigi için eski görevlerine dönmek isteyen parlamenterlere bu sekilde santaj yapiliyor." ifadelerini kullandi.

"Santaja ve baskilara" boyun egmeyeceklerini söyleyen Mezyub, "Tunus Meclisinin yasa disi sekilde bosaltilmaya çalisilmasi karsisinda mücadeleye devam edecegiz. Tunus'un demokrasi deneyimini korumak ve saglam temellere tasimak için çaba gösterecegiz." dedi.

- Said'in 22 Eylül kararnameleriyle vekillerin maas ödemeleri durduruldu

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da aldigi kararlar kapsaminda Meclisin çalismalarini dondurmus, basbakani da azletmisti. Said'in 22 Eylül'de yayimladigi ve yetkilerini genislettigi yeni kararnamelerle milletvekillerinin maas ödemeleri de durdurulmustu.

Said'in atadigi yeni Basbakan Necla Buden'in olusturdugu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve baslamis ancak Meclis çalismalarina baslamamisti.

Tunus Meclisi 30 Ekim'de bir açiklama yayimlayarak Cumhurbaskani Said'in aldigi "olaganüstü" kararlarin ardindan milletvekili maaslarinin ödenmemesinin Anayasa ihlali oldugunu bildirmisti. Açiklamada, maaslarin ödenmemesinden dolayi vekillerin ve danismanlarin hayat sartlarinin zorlastigi ifade edilmisti.

Kaynak: AA