Mahir Ünal Açiklamasi 'Biz 70 Yillik Sorunlari Çözmüsüz Bugünün Sorunlarini Konusuyoruz'

AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, “Biz 70 yillik sorunlari çözmüsüz, bugünün sorunlarini konusuyoruz. O halde suna bir inanalim. Bu ülkenin 70 yillik sorunlarini çözenler, herhalde 7 yillik sorunlarini da çözerler. Kaldi ki, biz 2013’ten sonra büyük sorunlar da çözmüsüz” dedi.

Mahir Ünal Açiklamasi 'Biz 70 Yillik Sorunlari Çözmüsüz Bugünün Sorunlarini Konusuyoruz'
AK Parti Grup Baskanvekili Mahir Ünal, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin önerisi ile TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda kabul edilen Aksu ve Erkenez çaylarindaki kirlilik ile Türkoglu-2 organize sanayi bölgeleri hakkinda Kahramanmaras Ticaret ve Sanayi Odasi’nda düzenlenen toplantiya katildi.

Ünal, yaptigi konusmada Türkiye’nin ekonomik anlamda ihracat rekoru kirdigini belirterek, “Son iki yil bütün dünya da tedarik zincirlerini kirildigi bir ekosisteme girdik. Yani bugün artik Avrupa için Çin’de üretilen bir mal avantajli bir mal degil. Türkiye’nin su anda hiç olmadigi kadar üretim yetenegi güçlü. Türkiye ihracatta yeni bir rekor kirdi. Ihracatta bu kadar yükselmenin üretimindeki güçten mi kaynaklaniyor evet. Peki, sorunumuz ne. Sorunumuz ithal ikame. Ihraç ettigimiz ürünlerin içindeki ithalatin payi. Bizim ihraç ettigimiz ürünlerin içerisindeki ithalat payi ne yapmamiz gerekiyor. Asagi çekmemiz gerekiyor. Ihraç ettigimiz ürünlerdeki ithalatin payini asagi çekebilecek sehirlerden birisi Bursa ise, bir tanesi de Kahramanmaras’tir. O halde bizim oturup dersimize iyi çalismamiz ve yeni üretim alanlari planlamamiz gerekiyor. Tehditlerin çoklugu firsatlari da yaninda getirir” dedi.



“Türkiye sürekli sicak paraya dayali bir ekonomik modeli sürdürebilir mi?”

Ünal, “Türkiye’nin su anda önümüzdeki en büyük firsatlardan bir tanesi terminal ekonomi modelinden, ihracata ve üretime dayali ekonomik modele geçme firsati. Terminal ekonomi modelinden neyi kastediyoruz. Bizim dönemimizde biraz azaldi ama gecelik repo faizlerinin 7 bin 500’lere çiktigini hatirliyorsunuz. O zaman dolar dolar ne kadardi bir milyon 620 bin liraydi. ‘Siz Türk lirasindan 6 sifir attiniz, o bir nokta 6 oldu’ peki su soruyu niye sormuyoruz. Birileri, ‘siz Türk lirasindan 6 sifir atarsaniz ben taksimde esek gibi aniririm’ diyordu. Çünkü bunun yapilamayacagini nasil bir cerrahi müdahale oldugunu düsündüler. Bunu kim yapti, bunu bu irade biz yaptik. O dönemde ne oluyordu. Türkiye’ye sicak para giriyordu. Sicak para bir süre faizde kaliyordu daha sonra faizden çikiyordu ve dövize giriyordu. Sonra borsaya giriyordu. Sicak para geliyor bu finans enstrümanlarinin içinde söyle bir geziyor çok yüksek rakamlarda kazanç saglayip çikip gidiyordu. Türkiye girdiginde hafif bir rahatliyordu fakat o sicak para Türkiye’den çiktiginda geçmis olsun. Türkiye sürekli olarak sicak paraya dayali bir ekonomik modeli sürdürebilir mi?” dedi.



“Her sey güllük gülistanlikmis Türkiye bunlari yerine getirmemis gibi diskur olusturuyorlar”

Türkiye’nin 2013’ten bu yana büyük sorunlarla karsilastigini hepsini bertaraf ettigini animsatan Ünal, “Simdi bize diyorlar ki siz, ‘Gezi olaylarini çok abartiyorsunuz’ hayir. Gezi olaylarini az bile abartiyoruz. Gezi olaylarinda Türkiye tam olarak bu kisir döngüyü kirmisti ve faizler 4.64’e, enflasyon 6’ya düsmüstü. IMF’ye olan borcumuzu ödemistik. Ihracatimiz 186 milyar dolarlara çikmisti. 3 tane büyük proje açiklamistik. Adamlar, ‘mesele agaç degil’ derken aslinda dogru söylüyorlardi. Mesele agaç degildi mesele Türkiye’nin ekonomik olarak faize, dolarizasyona ve kura bagimli bir modelden çikma arifesine gelmisti Türkiye. Ne oldu 12 bin dolarlara çikmisti kisi basi gelirimiz. 2013’ten baslayarak yeniden gezi, 17-25 Aralik, çukur olaylari, 15 Temmuz. Sanki Türkiye’nin basina hiçbir sey gelmemis, Türkiye 2013’ten bugüne kadar kendi ekosisteminde hiçbir sorunla karsilasmamis, Irak’ta ve Suriye’de iç savas yasanmamis, birileri mavi vatana göz dikmemis birileri Türkiye’de darbe yapip bizatihi devleti ele geçirmeye kalkismamis. 4 tane terör örgütü ile Türkiye mücadele etmemis, her sey güllük gülistanlikmis bu esna da Türkiye bunlari yerine getirmemis gibi bir diskur olusturuyorlar” dedi.



“Biz 70 yillik sorunlari çözmüsüz”

AK Parti iktidarinin 70 yillik Türkiye’nin sorunlarini çözdügünü söyleyen Ünal, “2002’de Recep Tayyip Erdogan çikti dedi ki, ‘Artik Türkiye’de hiçbir sey eskisi gibi olmayacak’ biz 50, 60, 70, 80 ve 90’larin sorunlarini çözdük. Biz bugün 2005’teki sorunlari konusuyor muyuz? 2010’un sorunlarini konusuyor muyuz? Biz 2013’ten sonraki sorunlarini, biz 70 yillik sorunlari çözmüsüz, bugünün sorunlarini konusuyoruz. O halde suna bir inanalim. Bu ülkenin 70 yillik sorunlarini çözenler herhalde 7 yillik sorunlarini da çözerler. Kaldi ki, biz 2013’ten sonra büyük sorunlar da çözmüsüz. Türkiye’nin toprak bütünlügüne dair, Türkiye’nin haritasina dair bütün tartismalari gömdük mü gömdük. Ne ile gömdük, ‘Firat Kalkani, Zeytin Dali ve Baris Pinari’ ile terörü kaynaginda kuruttuk mu kuruttuk. Olusturulmak istenen terör koridorunu parçaladik mi parçaladik. Üstelik bunu ne zaman yaptik 15 Temmuz gibi bir darbe girisiminden 2 buçuk ay sonra kahraman Türk silahli kuvvetleri Firat Kalkani harekati gerçeklestirdi. Dünya da Covid sürecini en iyi yöneten ülkelerden biri miyiz biriyiz. Bize ne oluyor ki 70 yillik sorunlari çözen Türkiye’nin en zor günlerinde dimdik ayakta duran ve bunca saldiriyi gögüsleyen bir ülke” dedi.



“Türkiye dünyanin kalbinde ve üretim üstüne dönüsecek”

Ünal konusmasini sonunda ise, “Birileri bu ülkenin sorunu çözme potansiyelini ve kapasitesini sadece kur üzerinden degerlendiriyor. Türkiye’nin su anda bütün dünya da oldugu gibi ekonomik daralma, dolarizasyon ve kur dalgalanmalarindan kaynaklanan sorunlar var ama ne diyorum bu sorunlar bugünün sorunlari ve biz çözecegiz. Türkiye su anda önemli bir yol ayriminda. Ekonomik bagimsizligini ve ekonomide disa bagimli bir terminal ekonomi modelinden üretime dayali bir modeli hayata geçirecektir. Bunun için de tam bunun zamani. Türkiye lojistik avantaji en güçlü ülkesi seçildi. Türkiye dünyanin kalbinde ve üretim üstüne dönüsecek” dedi.

Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Sahin Balcioglu, Ünal’in konusmasinin ardindan hediye takdiminde bulundu.
Kaynak: İHA