TBMM Plan Ve Bütçe Komisyonu Baskani Yilmaz, Bingöl'de Gazetecilerle Bir Araya Geldi Açiklamasi

'Dolarin degerinin 17'lere, 18'lere gelmesi, ekonomik temellerle politik gerçeklerle hiçbir sekilde izah edemeyecegimiz bir hareketlenmeydi. Isin temelinde vatandasi korku ve panige itip daha fazla artacak gibi algi olusturmasi vardi ve maalesef bu süreci yasadi Türkiye. Bu çok uzun sürmedi' 'Düzenleme çerçevesini ortaya koyup, bizim Merkez Bankamizin, otoritelerimizin gözetimi ve denetimi altinda, tasarruf sahipleri için de daha saglikli bir çerçevede 'Kendi coinlerimizi gelistirme' diyelim, bu konuda birtakim çalismalar var. Finansal yapimizi daha çesitlendiren, derinlestiren bir yapiyi da önümüzdeki günlerde görecegiz'

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Cevdet Yilmaz, "Dolarin degerinin 17'lere, 18'lere gelmesi, ekonomik temellerle politik gerçeklerle hiçbir sekilde izah edemeyecegimiz bir hareketlenmeydi. Isin temelinde vatandasi korku ve panige itip daha fazla artacak gibi algi olusturmasi vardi ve maalesef bu süreci yasadi Türkiye. Bu çok uzun sürmedi." dedi.

Yilmaz, Bingöl'deki temaslari kapsaminda bir otelde düzenlenen toplantida basin mensuplari ile bir araya geldi.

Son iki yilda dünyanin çok ciddi sikintilarla karsilastigini beliren Yilmaz, iklim degisikligi tartismalarinin da bu yil ön plana çiktigini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in çizdigi politika çerçevesinde faiz oranlarini düsürüp, sürdürülebilir bir ekonomiyi saglamayi hedeflediklerine isaret eden Yilmaz, söyle konustu:

"Birtakim çevreler Cumhurbaskani'mizin bu faizdeki politikasinin sonrasinda vatandasimizda korku ve panik havasi olusturdu. Faizlerin düsmesi bir miktar dövizi hareketlendirebilir, belli limitler içinde bunu anlayabilirsiniz. Ama dolarin degerinin 17'lere, 18'lere gelmesi, ekonomik temellerle politik gerçeklerle hiçbir sekilde izah edemeyecegimiz bir hareketlenmeydi. Isin temelinde vatandasi korku ve panige itip daha fazla artacak gibi algi olusturmasi vardi ve maalesef bu süreci yasadi Türkiye. Bu çok uzun sürmedi. Bu süreç bize sunu gösterdi ki bu suni bir artisti. Dogal, ekonomik gerçeklere dayali bir artis olsa bu kadar hizli geriye gelmezdi zaten. Vatandasa 'Dolar alin, dolar daha da çok artacak.' diye telkinde bulunanlar, simdi kaybeden vatandaslara hesap vermeli diye düsünüyorum."

- "Finansal yapimizi daha çesitlendiren bir yapiyi önümüzdeki günlerde görecegiz"

Finansal piyasalar açisindan en önemli meselenin vatandaslarin alternatiflerini çogaltmak oldugunu aktaran Yilmaz, sunlari kaydetti:

"Bu çerçevede yeni birtakim enstrümanlar gelistiriyor hükümetimiz. Bunlar da ülkemizin gündemine gelecek. Bir kismi Meclisimizin gündemine gelecek, bir kismi idari kararlarla yapilacak. Biri altinla ilgili çalismalar. Yastik altinda 280 milyar dolarlik bir altin varligindan bahsediliyor. Bunun ekonomiye kazandirilmasi konusunda çalismalar söz konusu. Bir taraftan da Bitcoinler ve diger coinler... Bu paralar uluslararasi bir network içerisinde nereye gittigi de çok belli olmayan bir sekilde degerlendiriliyor. Düzenleme çerçevesini ortaya koyup, bizim Merkez Bankamizin, otoritelerimizin gözetimi ve denetimi altinda, tasarruf sahipleri için de daha saglikli bir çerçevede, 'kendi coinlerimizi gelistirme' diyelim, bu konuda birtakim çalismalar var. Finansal yapimizi daha çesitlendiren, derinlestiren bir yapiyi da önümüzdeki günlerde görecegiz."

Yilmaz, bu yil dünya ekonomisinin yüzde 3 küçüldügünü belirterek "Su an önümüzdeki meselelerden biri enflasyon meselesi. Dünya büyüme açisindan bir sikinti yasadigi gibi enflasyonda da bütün dünyada artis oldu." ifadelerini kullandi.

Salgin, kuraklik, salgin sonrasi yasanan lojistik ve tedarik problemleri ile geçis sürecinin etkisiyle tüm dünyada fiyatlarin hareketlendigi bir dönem yasandigina dikkati çeken Yilmaz, özellikle enerji, petrol, dogalgaz basta olmak üzere dünyanin birçok konuda fiyatlarin dolar bazinda arttigi bir dönem yasadigini bildirdi. Yilmaz, bu durumun tüm dünyayi etkiledigini dile getirerek "Bizi de elbette etkiliyor çünkü biz enerjide disa bagimli bir ülkeyiz. Disaridan ithal etmek durumunda olan bir ülkeyiz. Ancak bunun vatandasimiza en az yansimasi için de her türlü gayreti sarf ettik. Buna ragmen enflasyon, dünyada da biz de de önemli mesele. Bunun önümüzdeki süreçte makul seviyelere düsmesi için elimizden gelen gayreti sarf edecegiz." diye konustu.

Toplantiya, AK Parti Bingöl Milletvekili Feyzi Berdibek, Belediye Baskani Erdal Arikan, AK Parti Il Baskan Hasim Saglar da katildi.

Kaynak: AA