Tunus'ta 'Darbe Karsiti Vatandaslar Girisimi'nden Açlik Grevlerine Baski Yapilmamasi Uyarisi

Tunus'ta "Darbe Karsiti Vatandaslar Girisimi", "Cumhurbaskani Kays Said'in 25 Temmuz olaganüstü kararlarini ve muhalif sesleri bastirmasi" gerekçesiyle 5 gün önce baslanan açlik grevine ve destekçilerine yönelik kisitlama uygulanmamasi konusunda uyardi.

Darbe Karsiti Vatandaslar Girisimi'nin Facebook hesabindan yapilan yazili açiklamada, pazar gününden bu yana sivil giyimli güvenlik güçleri ile grevin yapildigi meydanda polis ekip otolarinin bulunmaya basladigi kaydedildi.

Açiklamada, grev ve destekçilerine yönelik herhangi bir kisitlama yapilmamasi, grevcilerin ve grev merkezindekilerin hak ve özgürlüklerinin ihlal edilmemesi uyarisi yapildi.

Uluslararasi ve yerel insan haklari örgütlerine de kisitlamalar ile hak ihlallerine dönüsebilecek durumlari takip etme çagrisinda bulunuldu.

- Cumhurbaskani Said'in kararlarini protesto için baslatilan açlik grevi

"Darbeye Karsi Vatandaslar Girisimi", 23 Aralik'ta yaptigi açiklamada, Tunus'ta aralarinda milletvekillerinin de bulundugu bir grubun, "Cumhurbaskani Said’in 25 Temmuz olaganüstü kararlarini, muhalif sesleri bastirmasini, otokrasiyi" gerekçe göstererek açlik grevine basladiklarini duyurmustu.

Eski Tunus Cumhurbaskani Munsif el-Merzuki de "muhaliflerin sesinin bastirilmasi ve gösterilerin engellenmesini protesto etmek" için sembolik olarak açlik grevine katildigini belirtmisti.

Darbeye Karsi Vatandaslar Girisimi'nin Tunus devriminin patlak vermesinin 11. yil dönümü münasebetiyle 17 Aralik'ta süresiz oturma eylemi yapma çagrisi üzerine baskent Tunus'un merkezindeki gösteride, "Anayasa'ya karsi darbeye" son verilmesi talep edilmisti.

Güvenlik güçleri, protestocularin Habib Burgiba Caddesi'ne çadir kurmalarini engellemis, göz yasartici gazla müdahalede bulunmustu.

- Tunus'taki siyasi kriz

Cumhurbaskani Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettigi olaganüstü kararlarla parlamentonun çalismalarini dondurdu ve milletvekili dokunulmazliklarini kaldirdi.

Said, 22 Eylül’de yeni kararnamelerle yetkilerini genisleterek yürütme organini tamamen kendine bagladi.

Tunus Cumhurbaskani, son olarak devrimin yil dönümüne birkaç gün kala açikladigi "siyasi krizden çikisin yol haritasi" ile ülkede 17 Aralik 2022'de erken genel seçime gidilecegini ve o zamana kadar Meclisin kapali kalacagini duyurdu.

Cumhurbaskani'nin aldigi tüm bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açti.

Kaynak: AA