Suudi Arabistan Disisleri Bakani, Sudan'da En Kisa Sürede Hükümet Kurulmasini Istediklerini Açikladi

Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan, Sudan'da mümkün olan en kisa sürede hükümet kurulmasini, askeri ve sivil bilesenler arasinda uzlasma saglanmasini istediklerini söyledi.

Suudi Arabistan resmi haber ajansi SPA'nin haberine göre, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Bin Ferhan, Sudan Egemenlik Konseyi Baskani Abdulfettah el-Burhan ve Basbakan Abdullah Hamduk ile telefon görüsmesi yapti.

Bin Ferhan görüsmelerde, Suudi Arabistan'in Sudan'in istikrari ve birligi, yeni hükümetin bir an önce kurulmasi, askeri ve sivil unsurlar arasinda fikir birligine varilmasi konusundaki arzusunu ifade etti.

Suudi Arabistan, Kizildeniz'in karsi kiyisindaki komsusu Sudan’a 21 Aralik'ta 46 tonluk tibbi yardim malzemeleri ve çevre ekipmanlari desteginde bulunmustu.

- Sudan'da askeri müdahale

Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi, 25 Ekim sabahi güvenlik güçlerince gözaltina alindi.

Sudan Ordusu Komutani Abdulfettah el-Burhan, OHAL ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacagini duyurdu.

Egemenlik Konseyi ile yeniden basbakanliga getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardindan yasanan yönetim krizini sona erdirmek amaciyla 21 Kasim'da siyasi anlasmaya imza atti.

Anlasma kapsaminda, Burhan, Hamduk'u basbakanlik görevinden azletme kararini iptal etti.

Ülkede 25 Ekim'de baslayan gösteriler, siyasi mutabakat sonrasinda hiz kesse de sona ermedi.

Merkezi Doktorlar Komitesi'ne göre gösterilerde 45 kisi hayatini kaybetti.

Kaynak: AA