Türkiye-Almanya Is Gücü Anlasmasi'nin 60. Yilinda Sachsenheim'da Göç Tarihi Sergisi Açildi

Almanya'nin Baden-Württemberg eyaletindeki Sachsenheim beldesinde, Türkiye ile Almanya arasinda imzalanan Is Gücü Anlasmasi'nin 60. yili anisina göç tarihini anlatan sergi açildi.

Sachsenheim Müze ve Kültür Sarayi'nda belediye ile Diyanet Isleri Türk Islam Birligi (DITIB) Mimar Sinan Camisi is birligiyle açilan sergide, dönemi anlatan fotograflar, tahta bavul, kiyafet ve ev esyalari sergilendi, Anadolu insaninin hayat öyküsünün anlatildigi röportajlar izletildi.

Sachsenheim Belediye Baskani Holger Albrich, Sachsenheim'in barisçil ve karsilikli saygi içinde birlikte yasami destekleyen bir sehir oldugunu söyledi.

Sehrin müze ve kültür merkezinde Türkiye'den Almanya'ya Is Gücü Anlasmasi ile 60 yil önce gelenlerin hayat serüveninin sergilendigini belirten Albrich, su ifadeleri kullandi:

"20'li yaslarda farkli ülkelerden gelerek Almanya'nin kalkinmasi için degisik is sektörlerine çalisanlarin hayat hikayeleri anlatiliyor. Yillar geçtikçe artik burada kalici vatandas oldular. Kendi geleneklerini, kültürlerini ve dinlerini buraya tasidilar. Döneri ve baklavayi cadde festivallerimizde, yilbasi pazarlarimizda tanidik ve tattik. Basarili is birligi dolayisiyla DITIB camisine tesekkür ediyor, herkesi sergiye davet ediyorum."

Sachsenheim Müze ve Kültür Sarayi Müdiresi Claudia Papp, "Sergi vesilesiyle birçok aileye konuk olduk ve basarili hikayelere taniklik ettik. Türk mutfagini, kültürünü ve misafirperverligini yakindan tanidik. Sergimizde yasanan tarih anlatiliyor. Herkesi sergimize bekliyoruz." ifadesini kullandi.

DITIB Mimar Sinan Camisi Dernek Baskani Ismet Harbi ise 1960'li yillarda Istanbul'daki Sirkeci Gari'ndan Münih'e trenle gelenlerin hayat hikayesini sergiyle canli tutmaya çalistiklarini belirtti.

Sergiye gösterilen ilgiden dolayi sehrin yerel yöneticilerine tesekkür eden Harbi, "Tahta bavulla üç bes yilligina baslayan yolculuk, bugün 60 yila ulasti. Yeni nesiller burada dogup büyüdü ve egitim hayatini sürdürdü, meslek sahibi oldu. Almanya artik nesillerin yasadigi ülkesi oldu. Bizler de Sachsenheimli olduk." diye konustu.

Konusmalar sonrasinda Sachsenheim Belediye Baskani ile DITIB Mimar Sinan Camisi Dernek Baskani Harbi, Almanya'ya göç serüveninin basladigi tahta bavulla fotograf çektirdi.

14 Ocak 2022'ye kadar gezilebilecek sergiyi ziyaret edenlere müze ve cami logolu madalyon hediye edildi, seref defteri açildi.

Kaynak: AA