BM'den Myanmar'da Ordunun Sivillere Yönelik Saldiri Haberlerine Tepki

Birlesmis Milletler (BM) Insani Islerden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi ve Acil Yardim Koordinatörü Martin Griffiths, Myanmar'da sivillere yönelik saldiri haberlerinden dehsete düstügünü belirtti.

Griffiths, yaptigi yazili açiklamada, "24 Aralik'ta Myanmar'in Kayah eyaletinde sivillere yönelik saldiri haberlerinden dehsete düstüm." ifadesini kullandi.

Güvenilir raporlarin, en az biri çocuk olmak üzere 35 kisinin araçlarindan zorla indirilerek öldürüldügünü ve yakildigini aktardigini kaydeden Griffiths, bu siddet olayi sirasinda kaybolan 2 insani yardim çalisanindan da haber alinamadigi bilgisini paylasti.

Griffiths, bu üzücü olayi ve ülke genelinde uluslararasi insancil hukuk tarafindan yasaklanan sivillere yönelik tüm saldirilari kinadigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Yetkilileri, faillerin bir an önce adalete teslim edilebilmesi için olayla ilgili kapsamli ve seffaf bir sorusturma baslatmaya çagiriyorum. Ayrica Myanmar Silahli Kuvvetlerini ve Myanmar'daki tüm silahli gruplari, sivilleri zarardan korumak için her türlü önlemi almaya çagiriyorum."

Myanmar'da milyonlarca kisinin hala insani destege ihtiyaç duyduguna dikkat çeken Griffiths, BM'nin ve insani yardim ortaklarinin, Myanmar genelinde yardim saglamaya kararli oldugunun altini çizdi.

- Olay

Önceki gün sosyal medyada yayilan fotograflarda, askeri cunta tarafindan yönetilen Myanmar'da ordunun, Kayah eyaletine bagli Hpruso ilçesinin yakin Mo So köyünde aralarinda kadin ve çocuklarin da oldugu 30'dan fazla kisiyi öldürdügü ve bedenlerini atese verdigi iddia edilmisti.

Myanmar'da ordunun subatta seçilmis yönetimi devirip iktidari ele geçirmesinden bu yana darbe karsiti silahli etnik gruplarla güvenlik güçleri arasinda ciddi çatismalar yasaniyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve 1 yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardim Kurulusuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1200 kisi hayatini kaybetti, yaklasik 10 bin kisi gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA