Türk Akademisyen Kemigin Saglamligini Ölçebilecek Tibbi Cihaz Prototipi Gelistirdi

Gelistirdigi cihaz ile saygin ECTS Akademisi'ne seçilen ilk ve tek Türk bilim insani Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal: 'Cihazin tamamlanmasiyla, kemik kirilma riski yüksek olan insanlarin daha hassas bir sekilde belirlenmesi, hastalarin da tedaviden ne düzeyde bir sonuç aldigi veya alamadigi konusunda bize önemli bilgiler verecek. Halen üzerinde çalistigimiz cihazin dünyada bir benzeri yok'

MEHMET ÇETIN - Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Ögretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, kemik doku üzerine gerçeklestirdigi yüksek kalitedeki bilimsel çalismalari sonucu, kemigin saglamligini ölçebilecek yeni bir tibbi cihaz prototipi gelistirdi.

KMÜ Mühendislik Fakültesi ve Tip Fakültesinde görev yapan ögretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Ünal, 6 yil önce yurt disinda kemik erimesi ve eklem kireçlenmesi gibi ortopedik hastaliklarin erken teshisi için tibbi cihaz gelistirme çalismalarina basladi.

Sona geldigi bilimsel çalismalarinda kemik ve kikirdak dokulardaki farkli yapilardaki su miktarini ve kolajen kalitesini ölçebilecek hassasiyete sahip yeni bir metot ve cihaz gelistiren Ünal, bu basarisi nedeniyle Avrupa Kalsifiye Doku Dernegi Akademisine (ECTS-European Calcified Tissue Society Academy) seçilen ilk ve tek Türk bilim insani oldu.

Ünal, cihazin üretilecek gelismis ilk prototipini gelecek birkaç yil içerisinde tamamlamayi planliyor.

Doç Dr. Ünal, AA muhabirine, bilimsel çalismalarinin, hastaliklarin kemik ve kikirdak dokunun temel bilesenlerini nasil etkiledigini ortaya çikarmak üzerine odaklandigini dile getirdi.

Kemik hastaliklarinin tüm dünyada en büyük saglik problemlerinden biri oldugunu ifade eden Ünal, sunlari kaydetti:

"Ben de bu alandaki çalismalarimla kemiklerimizin neden kirildigini, ya da 'kemik saglamligini ölçecek yeni bir tibbi cihaz gelistirilebilir mi?' sorulari üzerine bilimsel çalismalarimi sürdürüyorum. Çalismalarimda biyolojik dokulardaki farkli yapilardaki su miktarini ve kolajen kalitesini ölçebilecek hassasiyete sahip yeni bir cihaz ve metot gelistirdim. Bu konu oldum olasi benim ilgimi çeken bir konuydu. Lisans egitimimi tamamladiktan sonra yüksek lisans ve doktora egitimi almak için devlet bursuyla yurt disina gittigimde bu saglik problemine odaklanmak istedim. ABD'de yüksek lisans egitimimi alirken ilk kez bu alana giris yaptim. Bu alandaki en büyük eksikliklerden birinin de kemik saglamligini en hassas ve dogru sekilde ölçecek bir cihazin eksikligini görmemdi."

- " Bu cihazin ilk prototipini gelecek bir kaç yil içerisinde tamamlayacagiz"

Ünal, kemigin saglamligini ölçebilecek tibbi cihaz için TÜBITAK'a basvurdugunu dile getirerek, "Cihaz için yaklasik 6 yildir çalisiyorum. Son geldigimiz noktada cihazin ilk prototipini yurtdisinda kadavralar üzerinde test etme sansimiz oldu. TÜBITAK'a gönderdigimiz projelerin olumlu sonuçlanmasiyla, bu cihazin güncellenmis ilk prototipini gelecek birkaç yil içerisinde ülkemizde tamamlayip, daha fazla hasta ve gönüllüler üzerinde deneyerek, nihai seklini almasini saglayacagiz." ifadelerini kullandi.

Bir insanin kemiginin kirilip kirilmayacaginin mevcut teknolojiyle hassas bir sekilde belirlenemedigini belirten Ünal, açiklamasini söyle sürdürdü:

"Hastalarin kullandiklari ilaçlardan fayda saglayip saglamadiklari da tam anlamiyla bilinmiyor. Cihazin tamamlanmasiyla, kemik kirilma riski yüksek olan insanlarin daha hassas bir sekilde belirlenmesi, hastalarin da tedaviden ne düzeyde bir sonuç aldigi veya alamadigi konusunda bize önemli bilgiler verecek. Halen üzerinde çalistigimiz cihazin dünyada bir benzeri yok. Bu cihazi ülkemizde üretebilirsek, bu hem ülkemiz için hem de dünyamiz için önemli bir gelisme olacak."

Bu çalismalarindaki basarisi nedeniyle, kemik arastirmalari üzerine faaliyet gösteren Avrupa'nin en saygin bilim dernegi olan ECTS’nin bilim akademisine seçildigini dile getiren Ünal, akademiye seçilmesinin bu alanda yaptigi çalismalarin mükemmeliyetinin bir göstergesi oldugunu bildirdi.

Akademiye bugüne kadar Avrupa'daki 11 ülkeden 49 bilim insaninin seçildigi bilgisini veren Ünal, "Bu yil bu Akademi'ye benim seçilmemle birlikte, ülkemiz bu saygin akademide temsil edilen 12. ülke oldu. Bu benim için hem gurur hem de heyecan verici bir durum. Çünkü ülkemiz benim Akademi'ye kabul edilmemle birlikte temsil edilmeye basladi. Omuzlarima ayri bir sorumluluk yüklenmis oldu. Insallah bundan sonra da ülkemizi bu alanda daha iyi çalismalarla temsil etmeye sevkle devam edecegim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA