Mobilya, Kagit Ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Istisare Toplantisinda Bulustu

Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani Ismail Gülle: 'Tedarik zincirinde kopmalarin Türkiye'ye getirisi 23 milyar dolar oldu. Hiç is yapmamis, Türkiye'ye yönelmis ve Türkiye'den is alanlarin getirdigi rakam' '2022'nin ihracatini 2021'de gerçeklestirdik. 2022'de de 2023'ün ihracatini gerçeklestirecegiz' Istanbul Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Güleç: 'Sektörümüz 2020'de yaklasik 5,5 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Bu rakamin 2021'de yaklasik yüzde 30 artisla 7 milyar dolara çikacagini ön görüyoruz'

Mobilya, kagit ve orman ürünleri ihracatindan bu yil 7 milyar dolar bekleniyor.

Istanbul Ihracatçi Birlikleri'nden (IIB) yapilan açiklamaya göre, mobilya, kagit ve orman ürünleri sektörü, 2021 yilini düzenledigi istisare toplantisinda degerlendirdi.

Açiklamada, gelecek yila iliskin hedef ve yol haritalarinin belirlendigi istisare toplantisindaki konusmasina yer verilen Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskani (TIM) Ismail Gülle, bu yil ihracatta basari hikayesi yazdiklarini, Cumhuriyet tarihi açisindan önemli rekorlara imza attiklarini bildirdi.

Bu yil ihracatin 220 milyar dolarin üzerine gittigini, hem aylik hem yillik bazda olaganüstü bir rakamin yakalanacagini kaydeden Gülle, "Dünya ticaretinde daha gidecek çok yolumuz, daha fazlasini yapabilecek gücümüz oldugunu biliyoruz." ifadesini kullandi.

Gülle, salgin sürecinde tedarik ve üretimde yasanan degisimden bahsederek, tedarik zincirinden kopmamak ve büyük üretim için ölçek ekonomisine geçilmesi gerektigini vurguladi.

Türkiye'nin salgin sürecindeki basarisina deginen Gülle, "Tedarik zincirinde kopmalarin Türkiye'ye getirisi 23 milyar dolar oldu. Hiç is yapmamis, Türkiye'ye yönelmis ve Türkiye'den is alanlarin getirdigi rakam. Ülke olarak 2022'nin ihracatini 2021'de gerçeklestirdik. Insallah 2022'de de 2023'ün ihracatini gerçeklestirecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Basarimizin arkasinda üretimdeki girisimcimiz ve sektör dayanismamiz yatiyor"

Istanbul Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi Baskani Ahmet Güleç ise sektörün son 10 yilda üretimde, kalitede, tasarimda dünyadan övgü aldigini bildirdi.

Basarilarinin arkasinda "üretimdeki girisimciliklerinin ve sektör dayanismasinin" yattigini kaydeden Güleç, mobilya, kagit ve orman ürünlerinde birçok sektöre dokunduklarini, hayatin içinde oldukça genis bir alanda yer aldiklarini anlatti.

Güleç, istihdam dostu sektörün Türkiye'nin her yerinde bölge ekonomisine katki sagladigini ve ihracatla ülkeye döviz getirdiklerini kaydederek, "Sektörümüz 2020'de yaklasik 5,5 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirdi. Bu rakamin 2021'de yaklasik yüzde 30 artisla 7 milyar dolara çikacagini ön görüyoruz." ifadelerini kullandi.

Ihracatta istedikleri noktada olmadiklarini ve gerçek potansiyellerine ulasamadiklarini vurgulayan Güleç, "Ihracatta konsantrasyon problemimiz bulunuyor. Sektörde zihinsel dönüsüme ihtiyacimiz var. Küresel tedarik zinciri bozuldu, mevcut bir küresel enflasyon var bu firsatlari iyi degerlendirerek ülkemize daha fazla girdi saglamamiz gerekiyor. Sektörde katma degeri yüksek ihracata yönelmeli, kurumsallasmali, üretimi artirmali ve ölçek ekonomisine geçmeliyiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Dünya ticaretinden daha fazla pay hedefleniyor

Ahmet Güleç, hedeflerinin dünya ticaretinden yüzde 5 pay almak oldugunu belirterek, su bilgileri verdi:

"Bugün sektörümüzde 22 bin ihracatçi firmamiz bulunuyor. Ancak firmalarimizin 15 bini sadece bir ülkeye ihracat yapiyor. Yine sadece 1.000 tane ihracatçimiz bir milyon dolardan fazla ihracat gerçeklestiriyor. Bugün bütün sektörlerimizde Birlesik Krallik, ABD, Almanya, Fransa gibi alim gücü yüksek ekonomileri hedefliyor ve her geçen yil bu ülkelerdeki ihracat kapasitemizi artiriyoruz. Atmamiz gereken adimlara daha fazla odaklanirsak ihracat yaptigimiz ülke sayilari ve ihracat rakamlarindaki gerçek potansiyelimizi ortaya çikarabilir, hedeflerimize ulasabiliriz."

Güleç, sektör olarak ihracatta 2022 ve 2023 hedeflerini tutturacaklarina inandiklarini belirterek, "Ancak bu hedeflere ulasmamiz için; ara mali üretimine en yüksek destek verecek yatirim tesvik sisteminin kurulmasi gerekiyor. e-ticaret ve dijitale daha fazla yatirim yapmaliyiz. Firmalarimizin, yesil dönüsüme ve özellikle Avrupa Yesil Mutabakati’na yönelimi ana konulari arasina almasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

- AA muhabirine tesekkür ödülü

Etkinlikte, Istanbul Mobilya, Kâgit ve Orman Ürünleri Ihracatçilari Birligi üyeleri arasindan en fazla ihracat yapan firmalara, birlik üyelerine ve haberleriyle sektörün yaninda olan basin mensuplarina ödül verildi.

Anadolu Ajansi muhabiri Ugur Aslanhan da "tesekkür ödülü" aldi.
Kaynak: AA