KKTC Cumhurbaskani Tatar, Ahi Evran Külliyesi'nde Gençlerle Bir Araya Geldi

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Kirsehir’de Ahi Evran Külliyesi’nde düzenlenen söyleside gençlerle bir araya geldi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Ahi Evran Külliyesi'nde Gençlerle Bir Araya Geldi
Ahi Evran Külliyesi’nde düzenlenen ’Geçmisten Günümüze Kibris Türkü’nün Adadaki Varolus Mücadelesi’ konulu söylesiye KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Vali Ibrahim Akin, AK Parti Il Baskani Seher Ünsal, STK temsilcileri ve gençler katildi.

Söyleside Ahi Evran Üniversitesi Neset Ertas Güzel Sanatlar Fakültesi ögrencileri, türküler seslendirdi.

KKTC Cumhurbaskani Tatar, Maras bölgesinin açilmasinin önemli bir siyasi adim oldugunu belirttigi açiklamasinda, "Kibris ecdadin milli bir meselesidir. Bu cografyada var olmak kolay bir mesele degildir. Kibris hafife alinacak bir mesele degildir. Esas olan, vatan, millet, bayrak ve egemenliktir. En büyük hedefim ve temennim olan vatanima hizmet temennim gerçeklesti. Ben dogru bildigimi yapiyorum. Kibris Türk Halkini yok etmek için emperyalist güçler Türkiye’deki Türklerle baglantilarimizi kapatmak için katliamlar yaptilar" dedi.

Kibris tarihi hakkinda da gençlere bilgiler aktaran KKTC Cumhurbaskani Tatar, 1974 yilinda Mehmetçigin adaya adim atmasiyla bölgede hak ve hukukun pekistirildigini uluslar arasi hukuka uygun sekilde ise çalismalarin yürütüldügünü belirtti.

Büyük Türkiye Cumhuriyeti ile Kibris’in güçlü bir pozisyonda oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Tatar, "Kibris’tan Türkiye gitmeyecek. Türkiye’nin Kibris’ta hakki vardir. Kibris’ta statü degisikligi olacaksa Lozan Antlasmasina göre de Türkiye’nin söz hakki olacaktir. Kibris’in bedeller ödenmis bir tarihi vardir. Türkiye ile is birligi içerisinde gelecege bakmanin bahtiyarligi içerisindeyiz. Kibris’ta, gönül birligi ve tarihsel birligimiz var" dedi.

Cumhurbaskani Tatar’in konusmasinin ardindan söyleside gençlerle soru cevap seklinde program devam etti. Bir gencin Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile unutamadigi anisinin olup olmadigini sormasi üzerine Cumhurbaskani Tatar, Maras bölgesinin açilmasinin zamaninin geldigini söyledigini ama siyasi ortamin müsait olmamasina ragmen Recep Tayyip Erdogan’dan gelen destegin kendisini mutlu ettigini ve bu aniyi unutamadigini söyledi.



Öte yandan Cumhurbaskani Tatar, Kibris Gazileri ile de aksam yemeginde bir araya gelerek Kibris çikarmasi ve o dönemde yasanan anilariyla ilgili sohbet etti.
Kaynak: İHA