ABD, 8 Afrika Ülkesine Uyguladigi Seyahat Kisitlamasini Kaldirmaya Hazirlaniyor

ABD’nin Covid-19’un Omicron mutasyonu nedeniyle Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, Esvatini, Mozambik ve Malavi’ye uyguladigi seyahat kisitlamasini kaldirmaya hazirlaniyor.

ABD, bazi Afrika ülkelerine uyguladigi seyahat kisitlamalarini kaldirmayi planladigi açiklandi. ABD’li üst düzey bir yetkili basina verdigi demeçte, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Covid-19’un hizla yayilan Omicron mutasyonu hakkindaki endiseler nedeniyle geçtigimiz ay Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, Esvatini, Mozambik ve Malavi’ye uyguladigi seyahat kisitlamasini kaldirmaya hazirlandigini aktardi.

Yetkili, son 14 gün içinde söz konusu 8 ülkeden birinde bulunduklari için ABD’ye girisleri yasaklanan yabanci uyruklu yolcularin, 31 Aralik GMT 15:01’den itibaren ABD’ye girislerine yeniden izin verilecegini aktardi. Yetkili, kisitlamanin kaldirilmasini halk sagligi kurumlari tarafindan tavsiye edildigini ifade ederek, söz konusu tavsiyenin ise mevcut asilarin Omicron’a karsi etkili olmasi nedeniyle alindigini aktardi.

Yetkili ayrica, “Bu seyahat kisitlamasi amacina hizmet etti. Bilime mutasyonu anlamasi ve analiz etmek için zaman verdi. Bu, Omicron’u disarida tutmak için degildi. Bunu yapamayacagimizi biliyorduk. Amaç, o ilk günlerde ve haftalarda gelen vaka sayisini azaltmakti” dedi.

ABD, 29 Kasim’da Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesoto, EsVatini, Mozambik ve Malavi’ye seyahat kisitlamasi uygulamis, kisitlamadan sadece ABD vatandaslarini muaf tutmustu.

Öte yandan ABD, Omicron’un ardindan uluslararasi yolcular için test kurallarini sikilastirmis, uçaklarda ve havaalanlarinda maske takma zorunlulugunu 18 Mart’a kadar uzatmisti. Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ise, 6 Aralik’ta ABD’ye gelen uluslararasi yolcular için test kurallarini sikilastirmis ve seyahatten sonraki 24 saat içinde negatif sonuçlu Covid-19 test sonucu sarti getirmisti.
Kaynak: İHA